Γαλλία: 1.000 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Gazzetta team
Γαλλία: 1.000 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες δίνουν σήμερα μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη στο Οντ, στη νότια Γαλλία, την ώρα που μια άλλη φωτιά, στο γειτονικό διαμέρισμα Ερό, κατάφεραν να την οριοθετήσουν.

Στο Οντ, η πυρκαγιά εξαπλώνεται «σε πολύ, πολύ αργούς ρυθμούς», σύμφωνα με τους πυροσβέστες, με την περιφέρεια να εκφράζει «συγκρατημένα αισιοδοξία» για την εξέλιξή της.

«Η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο, επιχειρούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση». Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του γραφείου της περιφέρειας του Οντ, Αν Λαϊμπούρν.

«Εάν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις ίδιες συνθήκες, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κατασβήσουμε την πυρκαγιά μέσα στη νύχτα» εξήγησε, από την πλευρά του, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πύραρχος Ερίκ Φελτέν.

Σήμερα το πρωί, ο πύραρχος είχε επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση ήταν «πολύ ασταθής» κάνοντας λόγο για έναν «αγώνα ενάντια στον χρόνο», πριν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των ανέμων.

Όμως, οι 500 πυροσβέστες που είχαν κινητοποιηθεί, με τη συνδρομή ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους Dash και τεσσάρων Canadair, βοηθήθηκαν από μια «μικρή μπόρα» που έπληξε την περιοχή.

Η μάχη με τις φλόγες είναι περίπλοκη λόγω της φύσης του εδάφους, που είναι δύσβατο και γεμάτο από πεύκα και χαμηλή βλάστηση. Επιπλέον, επικρατεί ξηρασία, έπειτα από τους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα το περασμένο διάστημα.

Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να καθορίσουν την αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τετάρτη γύρω στις 16.00 τοπική ώρα, σε απόσταση περίπου 15 χλμ από το Καρκασόν.

Η πυρκαγιά μετέτρεψε σε στάχτη «7000 έως 10.000 στρέμματα» γης, σύμφωνα με την Αν Λαϊμπούρν, ωστόσο δεν έκαψε κανένα σπίτι και δεν υπάρχουν τραυματίες.

Τη χθεσινή νύχτα αναπτύχθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της φωτιάς προς δύο χωριά της περιοχής.

Μια άλλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ερό, «τέθηκε υπό έλεγχο» σήμερα, αφού έκαψε 2500 στρέμματα πευκοδάσους.

Όμως, οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή στο σημείο, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 450 πυροσβέστες, έγινε γνωστός από τον υποπύραρχο Ζερόμ Μποναφού.