Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους κάθονται στα σκαλιά της Piazza di Spagna

Gazzetta team
Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους κάθονται στα σκαλιά της Piazza di Spagna
Μία πρόσφατη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης με βάση την οποία υπάρχουν πρόστιμα από 250 μέχρι 400 ευρώ για όσους κάθονται στα σκαλιά της της διάσημης "Πιάτσα ντ΄Ισπάνια", έχει διχάσει κυριολεκτικά τους Ιταλούς...

Η απόφαση αυτή που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο, λέει ότι 250 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους κάθονται στα σκαλιά της Trinita dei Monti, ποσό που ανεβαίνει στα 400 ευρώ, αν κάποιος συλληφθεί να προκαλεί φθορές στα σκαλιά, είτε να γευματίζει... Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτεύουσα της Ιταλίας δέχεται 10 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο και η Πιάτσα Ντ' Ισπάνια, είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα και αναγνωρίσιμα σημεία της. Πάντα λοιπόν έβλεπε κανείς κόσμο να κάθεται στα σκαλοπάτια να ξεκουραστεί, η και για να θαυμάσει τη θέα.

Ο νόμος τώρα λοιπόν μιλά για απαγόρευση του να κάθεται κάποιος στα σκαλοπάτια που είναι κληρονομιά της Unesco, με το σκεπτικό ότι αυτό αποτελεί ασέβεια στην ιστορικότητα του χώρου! Έτσι τιμωρείται με 250 ευρώ, που γίνονται 400 αν κάποιος ρίχνει σκουπίδια, τρώει, ή καταστρέφει κάποιο σημείο της πλατείας ή των σκαλοπατιών.

Παράλληλα και πέρα από το φαγητό, με βάση το νόμο αυτό, είναι αντικοινωνική συμπεριφορά κατά της πολιτιστικής ιστορίας και των μνημείων της πόλης, ακόμα και το κουβάλημα βαλιτσών ή το σύρσιμο καροτσιών πάνω στα σκαλοπάτια και απαγορεύονται.

Οι ίδιοι οι πολίτες της "αιώνιας πόλης", υποδέχθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την απόφαση αυτή, άλλοι χαιρετίζοντάς την κι άλλοι κρίνοντάς την υπερβολική.

Ο επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων Τομάζο Ταντζίλι για το θέμα είπε ότι: «Συμφωνούμε ότι οι τουρίστες δεν θα πρέπει να κατασκηνώνουν στην περιοχή, να τρώνε και να βρωμίζουν τα σκαλοπάτια, αλλά το να θεωρούμε πως κάποιοι άνθρωποι είναι... εγκληματίες επειδή κάθονται σε αυτά , κυρίως οι ηλικιωμένοι, είναι παρατραβηγμένο».