Εντοπίσθηκε Γαλλικό υποβρύχιο που είχε εξαφανισθεί εδώ και 50 χρόνια

Gazzetta team
Εντοπίσθηκε Γαλλικό υποβρύχιο που είχε εξαφανισθεί εδώ και 50 χρόνια
Το γαλλικό υποβρύχιο La Minerve, το οποίο είχε εξαφανισθεί το 1968 με 52μελές πλήρωμα, εντοπίσθηκε έπειτα από 50 χρόνια ανοικτά της Τουλόν, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Βρήκαμε το La Minerve. Αποτελεί επιτυχία, ανακούφιση και τεχνικό επίτευγμα. Ο νους μου είναι στις οικογένειες που περίμεναν αυτήν την στιγμή τόσο καιρό», έγραψε στο Twitter η υπουργός.

Το υποβρύχιο εντοπίσθηκε στην Μεσόγειο, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων ανοικτά της Τουλόν, σε βάθος 2.370 μέτρων, από το αμερικανικό σκάφος Seabed Constructor, το οποίο έφθασε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή για να συμμετάσχει στις έρευνες. Τα drones του σκάφους έφεραν τις οπτικές αποδείξεις του σημείου όπου βρίσκεται το υποβρύχιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το Seabed Constructor, που ανήκει στην αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Ocean Infinity, είναι το πλοίο που εντόπισε το υποβρύχιο San Juan, το οποίο είχε εξαφανισθεί μαζί με το 44μελές πλήρωμά του ανοικτά την Αργεντινής τον Νοέμβριο 2018.

Στις 27 Ιανουαρίου 1968, το πολεμικό υποβρύχιο βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τουλόν και βυθίσθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά. Σειρά πιθανών αιτίων έχουν αναφερθεί για την βύθισή του, όπως βλάβη, σύγκρουση με πλοίο, έκρηξη πυραύλου, τορπίλης ή βλάβη στους αεραγωγούς. Παρά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε, το υποβρύχιο δεν είχε εντοπισθεί μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι οικογένειες των αγνοουμένων απηύθυναν έκκληση για την επανάληψη των ερευνών.

Στις αρχές του έτους, η υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την επανάληψη των ερευνών με την βοήθεια των νέων δεδομένων που προέκυψαν με την εφαρμογή των σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων.