+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Το Ιράν εξάρθρωσε δίκτυο κατασκόπων της CIA και τους καταδίκασε σε θάνατο

Το Ιράν εξάρθρωσε δίκτυο κατασκόπων της CIA και τους καταδίκασε σε θάνατο

Το Ιράν εξάρθρωσε δίκτυο κατασκόπων της CIA και τους καταδίκασε σε θάνατο

Δεκαεπτά Ιρανοί συνελήφθησαν σε έναν χρόνο, μεταξύ του Μαρτίου του 2018 και του Μαρτίου του 2019, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης ενός «δικτύου κατασκόπων» της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA και κάποιοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

Η εξάρθρωση ενός «δικτύου κατασκόπων» που λειτουργούσε για λογαριασμό των ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί στις 18 Ιουνίου, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η σημερινή ανακοίνωση αφορά την ίδια υπόθεση.

«Αυτοί που πρόδωσαν σκοπίμως την πατρίδα τους οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι σε μεγάλες ποινές κάθειρξης», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας στους κόλπους του ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάστηκε.

Οι ύποπτοι εργάζονταν «σε ευαίσθητους τομείς» ή είχαν ιδιωτικές δραστηριότητες που συνδέονταν με αυτούς τους τομείς, σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Οι ύποπτοι δρούσαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι ορισμένοι είχαν στρατολογηθεί πέφτοντας σε «παγίδα» που τους είχε στήσει η CIA, ενώ επεδίωκαν να βγάλουν βίζα για να μεταβούν στις ΗΠΑ.

«Ορισμένοι προσεγγίστηκαν καθώς υπέβαλαν αίτημα για τη χορήγηση βίζας, ενώ άλλοι είχαν ήδη βίζα αλλά δέχθηκαν πιέσεις από την CIA για την ανανέωσή της», σημείωσε.

«Οι κατάσκοποι που εντοπίστηκαν εργάζονταν σε ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας κέντρα του ιδιωτικού τομέα στο οικονομικό, πυρηνικό, στρατιωτικό και ηλεκτρονικό πεδίο και αυτό των υποδομών (...) όπου συνέλεγαν απόρρητες πληροφορίες», αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών.

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα εικόνες που δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια, αξιωματικό της CIA που στρατολογεί έναν Ιρανό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προς το παρόν η είδηση αυτή δεν έχει σχολιαστεί από αξιωματούχους της CIA και εν γένει αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται εν μέσω ενός εκρηκτικού πλαισίου μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την ώρα που οι εντάσεις οξύνονται καθημερινά στον Κόλπο.

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απέρριψαν σήμερα την ανακοίνωση του Ιράν περί σύλληψης 17 κατασκόπων που εργάζονταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ και καταδίκης ορισμένων από αυτούς σε θάνατο.

Το Ιράν έκανε την ανακοίνωση στα κρατικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι φερόμενοι ως κατάσκοποι συνελήφθησαν σε έναν χρόνο, μεταξύ του Μαρτίου του 2018 και του Μαρτίου του 2019. Τέτοιες ανακοινώσεις δεν είναι ασυνήθιστες στο Ιράν, αλλά η χρονική στιγμή κατά την οποία έγιναν έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη σκληραίνει τη θέση της στην αντιπαράθεσή της με τις δυτικές δυνάμεις.

«Η Αναφορά του Ιράν ότι συνέλαβε κατασκόπους της CIA είναι εντελώς ψευδής. Αλήθεια μηδέν. Απλώς περισσότερα ψέματα και προπαγάνδα (όπως ότι κατέρριψαν ένα drone - μη επανδρωμένο αεροσκάφος) από ένα Θρησκευτικό Καθεστώς που Αποτυγχάνει Οικτρά και δεν έχει ιδέα τι να κάνει», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το ιρανικό καθεστώς έχει μακρά ιστορία στα ψέματα... Δεν θα έπαιρνα τοις μετρητοίς οποιονδήποτε ιρανικό ισχυρισμό για πράξεις στις οποίες έχουν προβεί», δήλωσε νωρίτερα ο Πομπέο σε μια συνέντευξη με το Fox News.

Ο Πομπέο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για κάποια ειδική υπόθεση αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος Αμερικανών που εργαζόμαστε για να φέρουμε πίσω από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για μια σειρά περιστατικών στο Στενό του Χορμούζ, ένα σημαντικό θαλάσσιο πέρασμα στο εμπόριο πετρελαίου που συνορεύει με μια ακτή του Ιράν. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.

Την Παρασκευή το Ιράν συνέλαβε ένα δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία στο στενό. Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει πως θα ανταπέδιδε τη σύλληψη από τη Βρετανία ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοικτά του Γιβραλτάρ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ρόλο των ΗΠΑ στις εντάσεις, ο Πομπέο είπε, «Είναι ευθύνη... του Ηνωμένου Βασιλείου να φροντίσει τα πλοία του».

Best of internet