Αποδείξεις οτι ο Τραμπ προσπάθησε να εξαγοράσει την σιωπή δύο ερωμένων του

Gazzetta team
Αποδείξεις οτι ο Τραμπ προσπάθησε να εξαγοράσει την σιωπή δύο ερωμένων του
Δικόγραφα συνδέουν άμεσα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με τις προσπάθειες εξαγοράς της σιωπής δύο γυναικών που φέρονται να ήταν ερωμένες του

Δικόγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη συνδέουν άμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ με τις προσπάθειες που καταβάλλονταν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας το 2016 για να αγοραστεί η σιωπή δύο γυναικών που απειλούσαν να κάνουν αποκαλύψεις για τις σχέσεις που είχαν μαζί του παλαιότερα.

Τα δικόγραφα είναι κυρίως αιτήσεις που συντάχθηκαν το 2018 για την έκδοση ενταλμάτων ερεύνης στην κατοικία και στο γραφείο του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, του Μάικλ Κόεν, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις πληρωμές που έγιναν στην ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους Στέφανι Κλίφορντ (ή Στόρμι Ντάνιελς, κατά το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί) και την άλλοτε πλεϊμέιτ Κάρεν ΜακΝτούγκαλ.

Οι αιτήσεις αναφέρονται στην ανταλλαγή αθρόων τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων μεταξύ του Μάικλ Κόεν, του Ντόναλντ Τραμπ και μιας άλλοτε στενής συνεργάτιδας του Τραμπ, της Χόουπ Χιξ, την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

«Με βάση το χρονοδιάγραμμα των κλήσεων (...) και το περιεχόμενο SMS και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θεωρώ ότι τουλάχιστον ένα μέρος των επικοινωνιών αυτών αφορούσαν την ανάγκη να εμποδιστεί η Κλίφορντ να μιλήσει δημόσια» για τη σχέση της με τον μεγιστάνα, τότε ακόμη υποψήφιο πρόεδρο, εξηγούσε ένας από τους ερευνητές.

Έκτοτε, ο Μάικλ Κόεν καταδικάστηκε να εκτίσει τριάμισι χρόνια φυλάκιση διότι, μεταξύ άλλων, ενορχήστρωσε τις πληρωμές κατά παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Ο Κόεν διαβεβαίωσε ότι ενήργησε κατά ρητή εντολή του τότε υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, νυν προέδρου.

Ο Τραμπ αρχικά είχε αρνηθεί ότι ήταν ενήμερος, κατόπιν διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές αυτές δεν ήταν παράνομες. Ωστόσο τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν χθες θέτουν υπό αμφισβήτηση την υπεράσπισή του.

Μολονότι διέθεταν στοιχεία για αυτές τις επικοινωνίες, εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι βάζουν την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να ασκήσουν άλλες διώξεις.

Ωστόσο, δικαστής διέταξε να δημοσιοποιηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε.

«Οι παραβιάσεις των νόμων για τη χρηματοδότηση των [προεκλογικών] εκστρατειών είναι ζήτημα εθνικής σημασίας», εξήγησε στο σκεπτικό της εντολής του ο δικαστής Ουίλιαμ Πόλι. «Τώρα που η κυβέρνηση τερμάτισε την έρευνά της, είναι καιρός οι Αμερικανοί να αποκτήσουν την ευκαιρία να συμβουλευθούν τα έγγραφα αυτά», πρόσθεσε.

Ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, ο Τζέι Σέκουλοου, εξέφρασε την ικανοποίησή του χθες Πέμπτη για το πέρας της έρευνας. «Λέγαμε εξαρχής ότι ο πρόεδρος ουδέποτε ενεπλάκη σε παραβίαση των νόμων για τη χρηματοδότηση της [προεκλογικής] εκστρατείας», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Απεναντίας για τον Μάικλ Κόεν αυτή η ανάγνωση των γεγονότων είναι «ανέντιμη», όπως τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπός του. «Το τέλος της έρευνας (...) πρέπει να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους Αμερικανούς», συμπλήρωσε ο Κόεν από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, διερωτήθηκε εάν η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να κλείσει την υπόθεση είχε πραγματικό σκοπό να προστατευθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το αναπόφευκτο συμπέρασμα που συνάγεται από όλα τα δημόσια έγγραφα που κατέστησαν πλέον διαθέσιμα είναι πως υπήρχαν πολυάριθμα τεκμήρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν να ασκηθούν στον Ντόναλντ Τραμπ οι ίδιες κατηγορίες περί παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας για τις οποίες ο Μάικλ Κόεν ομολόγησε την ενοχή του και βρίσκεται το τρέχον διάστημα στη φυλακή», πρόσθεσε ο Σιφ σε ανακοίνωσή του.