Βόρεια Μακεδονία: Σχεδιάζει να αποσύρει από παντού τον Ήλιο της Βεργίνας

Gazzetta team
Βόρεια Μακεδονία: Σχεδιάζει να αποσύρει από παντού τον Ήλιο της Βεργίνας
Με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αναμένεται να αφαιρεθεί απ' όλους τους δημόσιους χώρους και τα μνημεία το έμβλημα του Ήλιου της Βεργίνας.

Ειδικότερα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απαγορευτεί η δημόσια χρήση του συμβόλου της Αρχαίας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, Σλόμποντεν Πέτσατ, που επικαλείται το Βαλκανικό Περισκόπιο, τα κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κατά τη συνεδρίαση της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που είναι μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, αφού είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται για έργο τέχνης.

Επί πλέον η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές για την παροχή πληροφοριών που χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας σε δημόσιους χώρους.

Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός καθορισμένης προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση».

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία από πΓΔΜ ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ από τις 12 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και η αφαίρεση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας θα λήξει στις 12 Αυγούστου 2019.

Πηγή: reader.gr