Θηριώδες κρουαζιερόπλοιο παραλίγο να συνθλίψει πολυτελές γιοτ στη Βενετία (vid)

Gazzetta team
Θηριώδες κρουαζιερόπλοιο παραλίγο να συνθλίψει πολυτελές γιοτ στη Βενετία (vid)
Έναν μήνα μετά το ατύχημα που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ατόμων στη Βενετία και στο οποίο ενεπλάκη ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, ένα ακόμη ατύχημα μόλις που αποφεύχθηκε την Κυριακή το βράδυ όταν ένα από αυτά τα τεράστια πλοία πέρασε ξυστά από ένα γιοτ.

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Deliziosa, μήκους 300 μέτρων και χωρητικότητας σχεδόν 3.000 ατόμων, έβγαινε από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας την ώρα που επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με βροχή και ισχυρούς ανέμους, με τη βοήθεια ρυμουλκών, όπως δείχνει το βίντεο που ανήρτησε ο Βενετσιάνος καλλιτέχνης και συγγραφέας Ρομπέρτο Φερούτσι στον ιστότοπό του.

Εξαιτίας μάλλον της κακοκαιρίας το κρουαζιερόπλοιο πέρασε ξυστά από μία θαλαμηγό η οποία ήταν δεμένη κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, προκαλώντας πανικό στους επιβαίνοντες.

Τα μέλη του πληρώματος του γιoτ, που ήταν μήκους 50 μέτρων αλλά έμοιαζε μικροσκοπικό δίπλα στο κρουαζιερόπλοιο, πήδηξαν από το σκάφος στην αποβάθρα, μετέδωσε το πρακτορείο AGI.

Τελικά το ρυμουλκό κατάφερε να απομακρύνει το Costa Deliziosa από το γιοτ και να το κατευθύνει προς την έξοδο της λιμνοθάλασσας χωρίς άλλα προβλήματα.

Ωστόσο αυτό το περιστατικό σημειώθηκε λιγότερες από πέντε εβδομάδες έπειτα από ένα άλλο ατύχημα με κρουαζιερόπλοιο το οποίο προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων και πάλι στη Βενετία.

Εξαιτίας βλάβης στη μηχανή του το MSC Opera, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 2.680 επιβάτες και βρισκόταν στο κανάλι της Τζιουντέκα, έπεσε στις αρχές Ιουνίου πάνω σε αποβάθρα και στη συνέχεια σε ένα τουριστικό πλοίο που ήθελε να δέσει εκεί.

Τα ατυχήματα αυτά έχουν φέρει και πάλι στη δημοσιότητα τις έντονες επικρίσεις πολλών για τις ζημιές που προκαλούν στην Βενετία –η πόλη και η λιμνοθάλασσα της οποίας περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco-- και στο εύθραυστο οικοσύστημά της τα κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με οικολόγους ακτιβιστές, τα κρουαζιερόπλοια συμβάλλουν στη διάβρωση των θεμελίων της πόλης.

Τον Νοέμβριο του 2017 η Ιταλία υιοθέτησε ένα σχέδιο ανάπτυξης της λιμνοθάλασσας προκειμένου να στηριχθεί η επικερδής βιομηχανία των κρουαζιερόπλοιων, απαγορεύοντάς τους ωστόσο να διασχίζουν πλέον την πόλη μέσω του καναλιού της Τζιουντέκα.