Σπάνιος ρινόκερος πέθανε κατά τη μεταφορά του λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος για πρώτη φορά στη ζωή του (pics)

Gazzetta team
Σπάνιος ρινόκερος πέθανε κατά τη μεταφορά του λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος για πρώτη φορά στη ζωή του (pics)
Θλίψη και πολλά αναπάντητα ερωτήματα έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου ενός σπάνιου μαύρου ρινόκερου, κατά την μεταφορά του σε καταφύγιο άγριας ζωής στην Τανζανία, όπου και θα ζούσε για πρώτη φορά σε καθεστώς ελευθερίας.

Ο «Ζαμβέζης» (όπως είχε ονομαστεί προς τιμήν του μεγάλου ποταμού της Αφρικής) γεννήθηκε πριν 17 χρόνια σε ιδιωτικό καταφύγιο στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας και πέρασε όλη του τη ζωή σε καθεστώς αιχμαλωσίας, έως ότου ο ιδιοκτήτης του χώρου, αποφάσισε να εισακούσει τις εκκλήσεις εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ώστε να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με το BBC, η μεταφορά του «Ζαμβέζη» είχε οργανωθεί τις προηγούμενες ημέρες από το Aspinall Foundation και περιελάμβανε την πτήση με εμπορική πτήση προς το εθνικό πάρκο Σερενγκέτι, σε μία προσπάθεια να ξαναδοθεί η ζωή που υπήρχε στο πάρκο πριν από δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού, ο μαύρος ρινόκερος εμφάνισε σημάδια κατάρρευσης, αφήνοντας τελικά την τελευταία του πνοή στον αέρα, λίγες ώρες πριν το αεροσκάφος φτάσει στον προορισμό του.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους για την μεταφορά του «Ζαμβέζη» δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα αίτια του θανάτου του, καθώς πριν το ταξίδι είχε εξεταστεί ενδελεχώς από κτηνιάτρους, οι οποίοι και είχαν δώσει το «πράσινο φως» για το πολύωρο ταξίδι.

Επιπλέον, σημειώνεται πως μαζί με τον ρινόκερο στο αεροσκάφος βρίσκονταν τόσο ένας κτηνίατρος από το εθνικό πάρκο του Σερενγκέτι όσο και ένας υπάλληλος του Aspinall Foundation, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον θάνβατο του «Ζαμβέζη», ο οποίος και προκάλεσε θλίψη και απογοήτευση στους Τανζανούς αρμόδιους, οι οποίοι ανυπομονούσαν ώστε να τον εντάξουν στην ζωή του πάρκου, όπου θα ζούσε ελεύθερος για πρώτη φορά στη ζωή του.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως οι μαύροι ρινόκεροι θεωρούνται είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, καθώς βρίσκονται στην «κρίσιμη» κατηγορία της λίστας του ΟΗΕ, γεγονός που σημαίνει πως σε περίπτωση που η κατάστασή τους δεν βελτιωθεί δραματικά, τα επόμενα χρόνια θα εκλείψουν για πάντα από τον πλανήτη.

Υπολογίζεται πως μόνο 3.600 μαύροι ρινόκεροι βρίσκονται στη ζωή αυτή τη στιγμή, ενώ σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού τους βρίσκεται σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Οι μαύροι ρινόκεροι παλαιότερα ζούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας και ανατολικής Αφρικής, ωστόσο το ανελέητο κυνήγι εναντίον τους με στόχο τα πολύτιμα κέρατά τους, τους οδήγησαν στο χείλος της εξαφάνισης.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα υποείδη του μαύρου αφρικανικού ρινόκερου (Δυτικοαφρικανός Μαύρος Ρινόκερος) εξαφανίστηκε για πάντα, ενώ ακόμα ένα υποείδος (Ανατολικοαφρικανός Μαύρος Ρινόκερος) αριθμεί λιγότερα από 300 άτομα εν ζωή, κυρίως σε προστατευμένες εκτάσεις στην Τανζανία, τη Νότιο Αφρική και γειτονικές χώρες.

Πληροφορίες: bbc.com, Wikipedia