Κύμα αλληλεγγύης για την ακτιβίστρια καπετάνισσα, Καρόλα Ράκετε

Gazzetta team
Κύμα αλληλεγγύης για την ακτιβίστρια καπετάνισσα, Καρόλα Ράκετε
Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί για την απελευθέρωση της ακτιβίστριας πλοιάρχου του Sea-Watch 3, Καρόλα Ράκετε.

Η 31χρονη Καρόλα συνελήφθη όταν «έδεσε» στην Λαμπεντούζα και αποβίβασε 40 μετανάστες έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.

Μετά το κάλεσμα δύο γνωστών Γερμανών τηλεπαρουσιαστών μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την Der Standard, περισσότερα από 750.000 ευρώ, ενώ μια ιταλική σελίδα στο Facebook συγκέντρωσε περισσότερα από 410.000 ευρώ για την απελευθέρωση της ακτιβίστριας.

Η Ράκετε έγινε σύμβολο αντίστασης στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε την ανυπακοή της στην εντολή απαγόρευσης ως «πράξη πολέμου».

Η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.

Η Καρόλα Ρακέτε αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.

Αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο στις 16:30 ώρα Ελλάδας όπου θα της απαγγελθούν κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών.

Το δεύτερο αδίκημα τιμωρείται με τρία ως 10 χρόνια φυλάκιση. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι η Ρακέτε να αφεθεί ελεύθερη εν αναμονή της δίκης της.