Οι ΗΠΑ απάντησαν στο Ιράν με... κυβερνοεπίθεση

Gazzetta team
Οι ΗΠΑ απάντησαν στο Ιράν με... κυβερνοεπίθεση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση με στόχο τα οπλικά συστήματα του Ιράν, μετά την ακύρωση της εντολής του Αμερικανού προέδρου για βομβαρδισμό στόχων της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο να απενεργοποιήσει τα κέντρα ελέγχου των πυραυλικών συστημάτων του Ιράν, αναφέρει η Washington Post.

Η επίθεση ήρθε ως αντίποινα στην κατάρριψη του αμερικανικού drone, καθώς και στις επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στα Στενά τυο Ορμούζ, αναφέρουν οι New York Times.

Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι τα ιρανικά οπλικά συστήματα υπέστησαν βλάβη από την κυβερνοεπίθεση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».

«Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».

Βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, από την οποία όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, το Ιράν έχει δεσμευθεί να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες εναλλάσσει τις στρατιωτικές απειλές με εκκλήσεις για διάλογο, είχε διαβεβαιώσει ότι αν οι Ιρανοί αποκηρύξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γίνει ο «καλύτερος φίλος τους».

«Όταν το ιρανικό καθεστώς αποφασίσει να αποκηρύξει τη βία και να απαντήσει στη διπλωματίας μας μέσω διπλωματίας, ξέρει πώς να έρθει σε επαφή μαζί μας. Μέχρι τότε η εκστρατεία μας του διπλωματικού αποκλεισμού και οικονομικής πίεσης εναντίον του καθεστώτος θα ενταθεί», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά την η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Αμερικανούς. «Αν πέσει μία σφαίρα στη κατεύθυνση του Ιράν, θα βάλει φωτιά στα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της» στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο υποστράτηγος Αμπολφαζί Σεκαρσί, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: Reader.gr