+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Τραμπ: «Ακύρωσα επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν γίνει γιατί σκέφτηκα τις απώλειες»

Τραμπ: «Ακύρωσα επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν γίνει γιατί σκέφτηκα τις απώλειες»

Τραμπ: «Ακύρωσα επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν γίνει γιατί σκέφτηκα τις απώλειες»

Την απόφασή του να ακυρώσει βομβαρδισμούς ενάντια στο Ιράν, 10 λεπτά πριν αυτοί πραγματοποιηθούν, δημοσιοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ.   

Με ένα νήμα αναρτήσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να εξηγήσει ότι η συμφωνία του Μπάρακ Ομπάμα με το Ιράν, ήταν μια κακή συμφωνία, αλλά και πως ο ίδιος ήταν έτοιμος να εξαπολύσει αντίποινα για την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μια απεγνωσμένη και τραγική συμφωνία με το Ιράν. Τους έδωσε 150 δισ. δολάρια συν 1,8 δισ. δολάρια ρευστό. Το Ιράν βρισκόταν σε μεγάλους μπελάδες και τους έσωσε. Τους άνοιξε τον δρόμο για πυρηνικά όπλα και γρήγορα, αντί να τον ευχαριστήσουν εκείνοι άρχιζαν να ουρλιάζουν «θάνατος στην Αμερική. 

Ακύρωσα την συμφωνία, η οποία δεν εγκρίθηκε καν από το Κογκρέσο και επέβαλλε αυστηρές κυρώσεις. Σήμερα είναι πολύ πιο αδύναμοι απ’ ότι όταν ανέλαβα Πρόεδρος, όταν και προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Τώρα την πατήσανε.

Την Δευτέρα κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα. Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αντίποινα χθες το βράδυ, έχοντας «κλειδωμένους» τρεις διαφορετικούς στόχους. Όταν ρώτησα, πόσοι θα πεθάνουν, η απάντηση του στρατηγού ήταν 150. Δέκα λεπτά πριν από την επίθεση την ακύρωσα ως δυσανάλογη προς την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους. 

Δεν βιάζομαι. Ο στρατός μας είναι αναγεννημένος, καινούργιος και έτοιμος να δράσει. Με διαφορά ο καλύτερος του κόσμου. Οι κυρώσεις τους πονάνε και προστέθηκαν ακόμα περισσότερες χθες το βράδυ. Το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όχι ενάντια στην Αμερική, όχι ενάντια στον κόσμο».

Αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν σχέδια πτήσεων για να αποφύγουν τα στενά του Ορμούζ

Διεθνείς αεροπορικές εταιρίες επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν τον ελεγχόμενο από το Ιράν εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ και πάνω από τον Κόλπο του Ομάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, μετά την απόφαση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις πτήσεις των αεροσκαφών αμερικανικών αεροπορικών εταιριών πάνω από την περιοχή μέχρι νεωτέρας.

Η Malaysia Airlines, η αυστραλιανή Quantas, η Singapore Airlines και η ολλανδική KLM δήλωσαν ότι επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Quantas ανακοίνωσε πως αναπροσαρμόζει τα δρομολόγια των πτήσεών της ώστε να αποφεύγουν, μέχρι νεωτέρας, το Στενό του Χορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν, μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή σημαίνει μια μικρή αλλαγή στη διαδρομή των πτήσεων ανάμεσα στην Αυστραλία και το Λονδίνο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε επείγουσα διαταγή απαγορεύοντας σε αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ να πετούν πάνω από ελεγχόμενο από το Ιράν ενέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Μερικές ώρες νωρίτερα η United Airlines ανέφερε ότι ανέστειλε τις πτήσεις της προς την Ινδία μέσω του ιρανικού εναέριου χώρα, αλλά δεν είπε πόσο θα διαρκέσει η αναστολή.

Άλλες δύο αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, η American Airlines και η Delta Air Lines δήλωσαν ότι δεν πετάνε πάνω από την περιοχή.

Η Singapore Airlines ανέφερε πως ορισμένες πτήσεις της μπορεί να ακολουθήσουν μακρύτερα δρομολόγια προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή.

Από την πλευρά της η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM ανακοίνωσε ότι δεν θα πετά μέχρι νεωτέρας πάνω από το Στενό του Χορμούζ.

«Το περιστατικό με το drone είναι ένας λόγος για να μην πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από το Στενό του Χορμούζ για την ώρα. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η KLM η οποία πρόσθεσε πως η ασφάλεια είναι «η απόλυτη προτεραιότητα» της εταιρίας.

Η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας για αποφυγή τμημάτων του ιρανικού εναέριου χώρου και ότι οι πτήσεις της συνεχίζονται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

«Οι ομάδες ασφαλείας μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αρχές σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων για κάθε δρομολόγιο που πραγματοποιούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της British Airways.

Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της εταιρίας αποφεύγουν από χθες το Στενό του Χορμούζ, προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρία επέκτεινε τη ζώνη στην οποία δεν πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το Ιράν, αν και συνεχίζει να πετά προς την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε χθες επείγουσα διαταγή απαγορεύοντας σε αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ να πετούν πάνω από ελεγχόμενο από το Ιράν εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή. Η αμερικανική απαγόρευση δεν ισχύει για αεροπορικές εταιρίες άλλων χωρών, αλλά ο φορέας OPSGROUP, που προσφέρει καθοδήγηση και συμβουλές στις εταιρίες, ανακοίνωσε ότι αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο θα λάβουν υπόψιν την αμερικανική απόφαση.

ΟΗΕ: Έκκληση για «ατσάλινα νεύρα» από τον Γκουτέρες

Έκκληση για «ατσάλινα νεύρα» απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην κατάσταση στον Κόλπο.

«Μπορώ να κάνω μόνον μια έντονη σύσταση: ατσάλινα νεύρα», δήλωσε ο Γκουτέρες σύμφωνα με την εκπρόσωπό του στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters σήμερα ότι η Τεχεράνη είχε λάβει μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο την προειδοποιούσε ότι επίκειται αμερικανική επίθεση στο Ιράν, αλλά επισήμαινε επίσης ότι ο ίδιος είναι κατά του πολέμου και ότι θέλει να γίνουν συνομιλίες πάνω σε μια σειρά θεμάτων.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε παράλληλα ότι ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή για αεροπορικές επιδρομές και μετά την ανακάλεσε.

Την ίδια ώρα η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τακτική επαφή με τις ΗΠΑ όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράν και ότι απευθύνει συνέχεια έκκληση σε όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση.

«Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές και έχουμε εδώ και καιρό μιλήσει σαφώς για τα θέματα που έχουμε με την δραστηριότητα του Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Δεν πιστεύουμε ότι μια κλιμάκωση θα ήταν προς το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς και συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας», σημείωσε η εκπρόσωπος της Μέι.

Best of internet