Πολική αρκούδα στα όρια της κατάρρευσης έψαχνε για τροφή στο κέντρο ρωσικής πόλης (pics & vid)

Gazzetta team
Πολική αρκούδα στα όρια της κατάρρευσης έψαχνε για τροφή στο κέντρο ρωσικής πόλης (pics & vid)
Ανησυχία και προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η απροσδόκητη εμφάνιση μίας πολικής αρκούδας στην ρωσική πόλη Νορίλσκ, καθώς η τελευταία απέχει τουλάχιστον 800 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου θεωρείται βιότοπος του μεγαλύτερου θηρευτή του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη.

Μάλιστα, η όψη αλλά και ο τρόπος συμπεριφοράς της αρκούδας προξένησε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία από μέρους των επιστημόνων, καθώς η αρκούδα χαρακτηρίστηκε λιπόσαρκη, εξαντλημένη αλλά και εξαιρετικά μπερδεμένη, μετά την εξέταση των εικόνων και του βίντεο που κατέγραψαν τις κινήσεις της στην πόλη της Σιβηρίας.

Οι εικόνες από την επίσκεψη της πολικής αρκούδας στην πόλη της βόρειας Σιβηρίας καταγράφηκαν από τον Όλεγκ Κρασέβσκι, ο οποίος και τράβηξε το βίντεο όταν ειδοποιήθηκε από κατοίκους του Νορίλσκ για την παρουσία του επιβλητικού θηλαστικού.

Αρχικά ο Κρασέβσκι θεώρησε πως επρόκειτο για «λάθος συναγερμό», γνωρίζοντας την τεράστια απόσταση μεταξύ του Αρκτικού Κύκλου όπου ζουν πληθυσμοί πολικών αρκούδων και του σημείου όπου θεάθηκε το άγριο ζώο, όμως φτάνοντας στο σημείο που του είχε υποδειχθεί διαπίστωσε με έκπληξη πως ο περιπλανώμενος «εισβολέας» βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ρώσο επιστήμονα, το συγκεκριμένο ζώο φάνηκε να έχει αρκετά μικρότερο βάρος από ότι συνηθίζουν οι πολικές αρκούδες αυτή την εποχή του χρόνου, ενώ κι οι κινήσεις του μαρτυρούσαν την εξάντλησή του αλλά και την παντελή έλλειψη προσανατολισμού.

Η αρκούδα, μάλιστα, παρέμενε επί ώρες ξαπλωμένη μέσα στις λάσπες της περιοχής, ενώ έψαχνε απεγνωσμένα τα σκουπίδια σε κάδους απορριμμάτων ώστε να τραφεί, ενώ κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια.

The polar bear reportedly walked around 950 miles south from the Arctic shore to Norilsk

Σύμφωνα με τον Κρασέβσκι, ως πιθανότερη αιτία της εμφάνισής της στην πόλη είναι το γεγονός ότι χάθηκε, ωστόσο μέχρι η κατάστασή της να ελεγχθεί από τους ειδικούς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της πόλης, στο σημείο αναμένεται πολύ σύντομα εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα που θα εντοπίσει και θα ναρκώσει την αρκούδα, ώστε αρχικά να εξεταστεί για τυχόν προβλήματα υγείας, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί το κατά πόσο είναι εφικτή η μεταφορά στης στο φυσικό της περιβάλλον.