ΗΠΑ: «Βαθιά ανησυχία από τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου»

Gazzetta team
ΗΠΑ: «Βαθιά ανησυχία από τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για την έναρξη της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τσαβούσογλου: «Οι γεωτρήσεις έχουν ξεκινήσει»

Με μια επιθετική ανακοίνωση «απάντησε» το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο μήνυμα που έστειλαν στην Άγκυρα οι επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ηγέτες των «Med7» - δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- κάλεσαν χθες την ΕΕ να λάβει μέτρα εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ανακοινωθέν τους κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου (δηλ. Αθήνας και Λευκωσίας) που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας. Η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς εκμεταλλεύονται (Ελλάδα και Κύπρος) τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σ’ αυτό. Δείχνει γι’ άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη

«Στο θέμα του Κυπριακού πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνον Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν επιτευχθεί η πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για ασφάλεια. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα τους φυσικούς πόρους του νησιού. Η διακήρυξη υποστηρίζει επίσης τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που συνιστούν από μόνες τους παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει εμφατικά, ούτε η ΕΕ ούτε κάποιο μέλος της μπορούν να επικυρώσουν τις διεκδικήσεις μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, που είναι συστατικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα του νησιού, δεν είναι κανονική χώρα» αναφέρεται επίσης.