Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί την Ε.Ε πως θα... πιστολιάσει το χρέος της Μεγάλης Βρετανίας

Gazzetta team
Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί την Ε.Ε πως θα... πιστολιάσει το χρέος της Μεγάλης Βρετανίας
Ο Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο του ΗΒ, διαμηνύει ότι δεν θα εγκρίνει την καταβολή του ποσού που οφείλεται στην ΕΕ αν δεν του προσφερθεί καλύτερη συμφωνία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Sunday Times ότι θα αρνηθεί να καταβάλει τον «λογαριασμό του διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση — το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει συνομολογηθεί ότι θα οφείλει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες όταν αποχωρήσει — αν οι Ευρωπαίοι δεν προσφέρουν καλύτερους όρους όσον αφορά το Brexit.

Το ποσό, διεμήνυσε ο Τζόνσον, θα αρχίσει να καταβάλλεται μόνο όταν υπάρξει «μεγαλύτερη σαφήνεια» για το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση.

«Πάντα θεωρούσα ότι ήταν παράδοξο το ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε αυτό το τσεκ πριν να έχουμε κλείσει την οριστική συμφωνία», τόνισε ο Τζόνσον. «Για να κλείσουμε μια καλή συμφωνία, τα χρήματα είναι καλό λιπαντικό», υπογράμμισε.

Η Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, εξέλιξη με την οποία άρχισε η κούρσα για να αναδειχθεί ο επικεφαλής των Τόρις και της κυβέρνησης της χώρας, χωρίς ο λαός να ψηφίσει.

Η Μέι γνωστοποίησε ότι θα υπέβαλε την παραίτηση της τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενη ότι δεν θα κατάφερνε να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε με την ΕΕ για το Μπρέξιτ από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι θα παραμείνει, σε υπηρεσιακό ρόλο, ωσότου αναδειχθεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών από τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος, μια διαδικασία που προβλέπεται πως θα διαρκέσει ως και δύο μήνες.

Η διαδικασία για να οριστούν οι υποψήφιοι θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, με τους υποψήφιους να χρειάζεται να εξασφαλίσουν την υποστήριξη οκτώ κοινοβουλευτικών για να μπουν στην κούρσα. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα γίνει την Πέμπτη.

Ο 54χρονος «BoJo» θεωρείται ότι είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις.