Κόλαση λάβας από την έκρηξη ηφαιστείου στο Μπαλί (vids)

Gazzetta team
Κόλαση λάβας από την έκρηξη ηφαιστείου στο Μπαλί (vids)
Σκηνές από την Αποκάλυψη θυμίζουν οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Το ηφαίστειο, το οποίο θεωρείται ένα από τα ενεργότερα ολόκληρης της Ασίας, άρχισε να ενεργοποιείται εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο η έκρηξη που ακολούθησε συνοδεύτηκε από ποτάμια λάβας, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα υψώθηκε αρκετά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα.

Οι αρχές της περιοχής συνέστησαν σε όλους τους κατοίκους σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το ηφαίστειο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η πρόσφατη έκρηξη του Αγκούνγκ είναι η τρίτη και ισχυρότερη που συμβαίνει σε διάστημα ενός μήνα.

H έκρηξη του ηφαιστείου είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του τοπικού αεροδρομίου, το οποίο καθημερινά εξυπηρετεί χιλιάδες επισκέπτες του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου, ενώ πολλοί τουρίστες αναζητούν εναγωνίως τρόπο ώστε να απομακρυνθούν από το νησί του αρχιπελάγους της Ινδονησίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ηφαίστειο, το ύψος του οποίου ξεπερνάει τα 3.000 μέτρα, είχε σκορπίσει τον τρόμο σε ολόκληρο το Μπαλί το 2017, όταν η συνεχής ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε οδηγήσει στην εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες από την τρομακτική έκρηξη του 1967 η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Τότε, η ηφαιστειακή τέφρα είχε φτάσει ως και 16 χιλιόμετρα πάνω από το Αγκούνγκ, ενώ τα σαρωτικά πυροκλαστικά κύματα που συνόδευσαν την έκρηξη είχαν σαρώσει κυριολεκτικά το μεγαλύτερο κομμάτι του Μπαλί.