Μεγάλη Βρετανία: Η Μέι ανακοίνωσε με λυγμούς ότι παραιτείται από πρωθυπουργός στις 7 Ιουνίου (vid)

Gazzetta team
Μεγάλη Βρετανία: Η Μέι ανακοίνωσε με λυγμούς ότι παραιτείται από πρωθυπουργός στις 7 Ιουνίου (vid)
Ανακοινώνοντας τη παραίτησή της από την ηγεσία των Τόρις, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα είναι γι΄αυτήν πάντοτε πηγή μεγάλης λύπης το ότι δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω του βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία...δυστυχώς δεν το κατάφερα», είπε με σπασμένη από την συγκίνηση φωνή.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην ζωή μου που υπήρξα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία», πρόσθεσε.

Η Τερέζα Μέι παραιτείται από τη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, 7 Ιουνίου και την εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Τόρις

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός κατά την μεταβατική περίοδο και κατά συνέπεια ο εκπρόσωπός της ακριβολογούσε ανακοινώνοντας χθες ότι η Μέι «ανυπομονεί» να υποδεχθεί ως πρωθυπουργός τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του Ιουνίου.

Τι θα γίνει στη Βρετανία μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι;

Η Τερέζα Μέι οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε παραίτηση από την ηγεσία των Τόρις μετά την αποτυχία της να εφαρμόσει τη συμφωνία για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την απόφασή της με δάκρυα στα μάτια και ξέσπασε σε λυγμούς στο τέλος του διαγγέλματός της.

Η παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος δρομολογεί εξελίξεις τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, με την κούρσα διαδοχής να έχει ήδη ξεκινήσει αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας.

Τα σενάρια για το Brexit

Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.

  • Νέα αναβολή του διαζυγίου

Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.

Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.

Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

  • Καμία συμφωνία

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

  • Όχι Brexit

Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου.

Η Μέι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Όμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας των Τόρις

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα και το αποτέλεσμα για την εκλογή του νέου ηγέτη αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου.

  • Μπόρις Τζόνσον

Το μεγάλο φαβορί των bookmakers και της βάσης του κόμματος. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι «φυσικά και θα είναι υποψήφιος» για το πόστο του πρωθυπουργού.

Ο «Bojo», 54 ετών, εκ των τενόρων του Brexit και της νίκης της επιλογής αυτής στο δημοψήφισμα του 2016. Από τον ρόλο αυτόν πηγάζει ακόμη σήμερα ό,τι διατηρεί ως κύρος.

Από την θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι δεν σταμάτησε καθόλου να βάζει τρικλοποδιές στην βρετανίδα πρωθυπουργό, επικρίνοντας αδιάκοπα την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, πριν αποχωρήσει από τη κυβέρνηση για να υπερασπισθεί την γραμμή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής στη βάση των Τόρις, αλλά όχι και τόσο μεταξύ των συναδέλφων του που του προσάπτουν τις αναρίθμητες γκάφες του και τον ντιλεταντισμό του.

  • Άντρεα Λίντσον

Ένθερμη Brexiteer, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε την Τετάρτη, στερώντας την Τερέζα Μέι από ένα σημαντικό στήριγμα.

Η 56χρονη έχει περάσει τρεις δεκαετίες της ζωής της στο Σίτι του Λονδίνου. Εκανε όνομα κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, υπερασπιζόμενη με πάθος, χωρίς όμως να χάνει την ηρεμία και το χαμόγελό της, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συγκαταλέγεται στους ηττημένους στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016.

  • Μάικλ Γκόουβ

Ο 51χρονος υπουργός Περιβάλλοντος και υπερασπιστής του Πλαστικού, έπαιξε για τους Βrexiteers τον ρόλο του εγγυητή εντός της κυβέρνησης Μέι.

Υπολοχαγός του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, ο Μάικλ Γκόουβ τον μαχαίρωσε πισώπλατα αποσύροντας την υποστήριξη προς το πρόσωπό του την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, πριν τελικά απορριφθεί στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Στην κούρσα που αρχίζει μπορεί θα επωφεληθεί από τη ευελιξία των θέσεών του.

  • Τζέρεμι Χαντ

Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών αρχικά υποστήριξε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν αλλάξει στρατόπεδο, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Κάποτε άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μιλά ιαπωνικά, έχει κτίσει προφίλ του υπεύθυνου ανθρώπου που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού όρισε επί έξι χρόνια τις τύχες του βυθισμένου σε κρίση Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) από το πόστο του υπουργού Υγείας.

  • Ντόμινικ Ράαμπ

Ο Ράαμπ ορίσθηκε υπουργός του Brexit τον Ιούλιο και παραιτήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα διαφωνώντας για την συμφωνία της εξόδου της Τερέζα Μέι.

Βλέπει το εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μη λες ποτέ», δήλωσε πρόσφατα ο 45χρονος υπερφιλελεύθερος και υπερ-Brexiteer, μέλος της νέας φρουράς των συντηρητικών.

  • Σατζίντ Τζαβίντ

Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του με τη διαχείριση του σκανδάλου Windrush, που αφορά την μεταχείριση των μεταναστών από την Καραϊβική που είχαν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην τραπεζίτης και γιος πακιστανού ταξιτζή, υποστήριξε τις θέσεις των οπαδών της παραμονής στη ΕΕ, για να μετατραπεί σε ευρωσκεπτικιστή μετά το δημοψήφισμα.

  • Άμπερ Ραντ

Εξελέγη βουλευτής του 2010 έπειτα από μία καριέρα στα χρηματοπιστωτικά και την οικονομική δημοσιογραφία, συνόδευσε την Τερέζα Μέι στην πορεία της μέχρι την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντας έτσι το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας.

Εργατική και αποτελεσματική, η 55χρονη Αμπερ Ραντ, μπορεί να πληρώσει ακριβά τις ευρωφιλικές της θέσεις.

Κομισιόν: Η παραίτηση της Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των 27

Η παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των 27 για την συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα σεβασθούμε τον νέο πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αλλάζει στην θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς την συμφωνία της αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της πρωθυπουργού και δεν αισθάνθηκε καμία χαρά. Εχει εκτιμήσει την συνεργασία του με την Τερέζα Μέι την οποία σέβεται και θεωρεί θαρραλέα γυναίκα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμος να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τον νέο πρωθυπουργό, όποιος και αν είναι, χωρίς ωστόσο να σταματήσει τις επαφές με την Τερέζα Μέι», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πρόωρες εκλογές ζήτησαν το Εργατικό κόμμα και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας

Η διεξαγωγή γενικών εκλογών ήταν το αίτημα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για την οποία δήλωσε ότι ήταν μία σωστή απόφαση, διότι με αυτόν τον τρόπο αποδέχθηκε αυτό που η χώρα γνώριζε επί μήνες, ότι «δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε καν το διχασμένο και διαλυμένο κόμμα της».

Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι οι αδικίες που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι πριν από τρία χρόνια είναι ακόμη πιο έντονες σήμερα και ότι το Συντηρητικό κόμμα απέτυχε στο Brexit και δεν είναι σε θέση να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων ούτε να αντιμετωπίσει τις πιεστικές τους ανάγκες και να προσφέρει λύσεις στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι περισσότερος χρόνος για τις εσωτερικές διαφωνίες των Συντηρητικών και άλλος ένας πρωθυπουργός που θα προκύψει χωρίς εκλογές. Όποιος και να γίνει νέος επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, μέσα από άμεσες γενικές εκλογές» τόνισε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε μήνυμά της δήλωσε ότι η Μέι αξίζει ευχαριστίες για την υπηρεσία της και ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή εκλογών.

«Η αποχώρησή της δεν θα λύσει το πρόβλημα του Brexit που προκάλεσαν οι Τόρις. Μόνο φέρνοντας το θέμα στους πολίτες μπορεί να γίνει αυτό. Δεδομένων των περιστάσεων, είναι λάθος να εγκατασταθεί ένας ακόμη Συντηρητικός στο Νο10 χωρίς γενικές εκλογές» είπε και τόνισε ότι «είναι βαθιά ανησυχητική η προοπτική ενός ακόμη πιο σκληροπυρηνικού υποστηρικτή του Brexit ως πρωθυπουργού και μίας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία».

Πηγή: reader.gr