Σομαλία: 1 εκατ. παιδιά να κινδυνεύουν από υποσιτισμό

Gazzetta team
Σομαλία: 1 εκατ. παιδιά να κινδυνεύουν από υποσιτισμό
Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα για μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία, όπου περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό εξαιτίας της ξηρασίας, αν δεν γίνει κάτι.

«Γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα υπάρξουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων, αν δεν δράσουμε αμέσως», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της ΜΚΟ Τίμοθι Μπίσοπ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει και να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν αρκετά τρόφιμα», πρόσθεσε.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια Σομαλοί έχουν άμεση ανάγκη τροφής και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό εξαιτίας ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.

«Με μια ακόμη περίοδο ξηρασίας να έρχεται, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από υποσιτισμό, ανάμεσά τους και 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών», προειδοποιεί η Save the Children.

Έρευνες που έχει διεξάγει η ΜΚΟ στην περιοχή Πούντλαντ στο βορειοανατολικό τμήμα της Σομαλίας έδειξαν ότι «μόνο ένα παιδί στα τέσσερα έχει αρκετή τροφή».

Η απουσία βροχοπτώσεων, που κανονικά σημειώνονται στην ανατολική Αφρική από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, οδήγησε σε ανεπαρκείς σοδειές και ασκεί μεγάλη πίεση στις κοινότητες που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία.

Αυτή η περίοδος των βροχών ήταν η τρίτη πιο ξηρή που έχει καταγραφεί στη Σομαλία από το 1981.

«Η Σομαλία γνώρισε ήδη μια περίοδο ακραίας ξηρασίας το 2017. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων από υποσιτισμό. Πλέον επίκειται νέα ανθρωπιστική κρίση», τόνισε η Save the Children.

Εξάλλου η κρίση αυτή ενδέχεται να επεκταθεί πέρα από τη Σομαλία, σε όλο το Κέρας της Αφρικής που απειλείται από ξηρασία και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ