Eurovision: Η στιγμή που Ισραηλινοί αφαιρούν τα παλαιστινιακά κασκόλ των Ισλανδών (vids)

Gazzetta team
Eurovision: Η στιγμή που Ισραηλινοί αφαιρούν τα παλαιστινιακά κασκόλ των Ισλανδών (vids)
O 64ος τελικός της Eurovision πέρασε στην ιστορία, ωστόσο όσα έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ θα απασχολούν την επικαιρότητα για καιρό.

Πρωτοφανή σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία μελών της ισλανδικής αποστολής στην Eurovision να σηκώσουν και να δείξουν στις κάμερες και κατ' επέκταση σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο παλαστινιακά κασκόλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγώνες των Παλαιστινίων για ελευθερία από το ισραηλινό κράτος.

Αμέσως, οι κάμερες που ήταν στραμμένες στα μέλη του συγκροτήματος Hatari που εκπροσώπησε τη νησιωτική χώρα στον 64ο διαγωνισμό που έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ άλλαξαν κατεύθυνση, ενώ άμεσες ήταν κι οι αποδοκιμασίες μερίδας των θεατών, που γιούχαραν την πρωτοβουλία των Ισλανδών καλλιτεχνών να εκφράσουν δημόσια κι από ισραηλινό έδαφος την συμπαράστασή τους στους Παλαιστίνιους.

Λίγες στιγμές αργότερα, μέλη της ασφάλειας του Εκθεσιακού Κέντρου του Τελ Αβίβ φαίνονται να προσεγγίζουν την ισλανδική αποστολή, ζητώντας επιτακτικά και σε έντονο ύφος τα παλαιστινιακά κασκόλ, τα οποία και παραδόθηκαν χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επιπλέον επεισόδιο.

Η Μαντόνα, οι κρυφές πρόβες κι η οργή στο Ισραήλ

Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει κι η πρωτοβουλία της βασίλισσας της ποπ και guest star του μεγάλου τελικού να στείλει το δικό της μήνυμα για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών, κίνηση που συζητείται μέχρι και σήμερα σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Πιο αναλυτικά, η Μαντόνα κατά την ολοκλήρωση της παρουσίας της στη σκηνή της Eurovision (οι πρόβες της οποίας είχαν κρατηθεί ερμητικά κλειστές από όλους τους υπεύθυνους) τοποθέτησε δύο χορευτές από το μπαλέτο που την συνόδευε (έναν με ραμμένη στην πλάτη του την σημαία του Ισραήλ κι έναν με τη σημαία της Παλαιστίνης) αγκαλιασμένους να αποχωρούν από το stage, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση τόσο της EBU όσο και των Ισραηλινών, που βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Αναμφίβολα, πρόκειται για δύο κινήσεις που προσέδωσαν στον διαγωνισμό χαρακτηριστικά τα οποία σίγουρα δεν είχαμε συνηθίσει, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 64ος τελικός της Eurovision στο Τελ Αβίβ θα συζητιέται για πολύ καιρό ακόμα.