Αντικαγκελάριος στην Αυστρία ζητά δωρεές στο κόμμα του με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις (vid)

Gazzetta team
Αντικαγκελάριος στην Αυστρία ζητά δωρεές στο κόμμα του με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις (vid)
Σάλος με βίντεο που εμφανίζει τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να συζητά δωρεές στο κόμμα του με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε αργά την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη έπειτα από τη δημοσίευση ενός βίντεο από γερμανικές εφημερίδες στο οποίο ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται να συζητά παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στο κόμμα του.

Το βίντεο, μέρος του οποίου αναρτήθηκε από την Der Spiegel and τη Sueddeutsche Zeitung, εμφανίζει τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ ) Στράχε να συζητά με μια γυναίκα που δηλώνει ότι είναι ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη σε ένα δωμάτιο, το οποίο οι εφημερίδες τονίζουν ότι βρίσκεται σε μια έπαυλη στην Ίμπιζα.

Η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας.

Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPÖ Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος είναι άπταιστος στην ρωσική γλώσσα.

Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας Kronen Zeitung και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPÖ στις επερχόμενες εκλογές.

«Αν εξαγοράσει την Kronen Zeitung τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το Der Spiegel. Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της Kronen Zeitung επειδή «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη», όπως εμφανίζεται να λέει.

Ο Αυστριακός καγκελάριος εξηγεί στην συνομιλήτρια του πως επιθυμεί να αναμορφώσει το αυστριακό τοπίο των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το ουγγρικό πρότυπο. Στην Ουγγαρία, συνεργάτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης της χώρας και το κόμμα του, το Fidesz, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2017, το FPÖ εξαπολύει επιθέσεις σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην κρατική τηλεόραση ORF, την οποία κατηγορεί για μεροληψία.

Επίσης στο βίντεο ο ηγέτης του ακροδεξιού FPO δίνει την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Μάλιστα αναφέρει στη γυναίκα πώς να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω μιας συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας 6 ωρών, πραγματοποιήθηκε, με τον αντικαγκελάριο να κάνει λόγο για μια «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε μια «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) μιλούν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» των τελευταίων πενήντα ετών, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την παραίτηση του Στράχε. Το κόμμα των Φιλελευθέρων NEOS ανέφερε ότι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι «αναπόφευκτες».

«Το βίντεο τα δείχνει όλα, τα λέει όλα», επισήμανε η Βάγκνερ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας το FPO για κατάστρωση σχεδίου για μια «ανελεύθερη δημοκρατία».

Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση για την υπόθεση σήμερα Σάββατο.

Εισαγγελείς της Βιέννης δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τα δημοσιεύματα και θα αποφασίσουν κατά πόσον υπάρχουν επαρκή αιτία για τη διεξαγωγή έρευνας, ανέφερε μια εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών.

Ο Κρίστιαν Χάφενεκερ, γενικός γραμματέας του FPO δήλωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος εξετάζουν το οπτικοακουστικό υλικό. Στην ανακοίνωσή του ο Χάφενεκερ ανέφερε ότι ούτε ο Στράχε, ούτε το Κόμμα των Ελευθέρων έλαβαν οφέλη από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Το ακροδεξιό FPÖ συνομολόγησε το 2016, πριν από την είσοδό του στην κυβέρνηση, συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η παρουσία μάλιστα το καλοκαίρι του 2017 του Ρώσου προέδρου στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας προκάλεσε έντονη πολεμική.