Τρεις τόνους σκουπίδια μάζεψαν ορειβάτες κι εθελοντές από τις πλαγιές του Έβερεστ (vids)

Gazzetta team
Τρεις τόνους σκουπίδια μάζεψαν ορειβάτες κι εθελοντές από τις πλαγιές του Έβερεστ (vids)
Σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε μία ομάδα ορειβατών, που οργώνουν το Έβερεστ με σκοπό να περισυλλέξουν τα σκουπίδια που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες ορειβατικές αποστολές εδώ και δεκαετίες, καθώς διαπίστωσαν πως το βουνό είναι γεμάτο με τόνους σκουπιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα 14 αντρών που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ -στο οποίο βρίσκεται μεγάλο κομμάτι του μεγαλύτερου βουνού του πλανήτη- κατάφερε μέσα σε δύο εβδομάδες να μαζέψει περισσότερους από τρεις τόνους κάθε είδους απορριμμάτων από τις χιονισμένες πλαγιές του Έβερεστ, ενώ φιλοδοξούν να μαζέψουν ως και δέκα τόνους σκουπιδιών στις δύο εναπομείνασες εβδομάδες που θα διαρκέσει η αποστολή.

Τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες του βουνού μεταφέρθηκαν μέσω ελικοπτέρων στην πρωτεύουσα Κατμαντού, όπου και θα γίνει η τελική τους διαλογή, ενώ στο μέλλον υπάρχει σχεδιασμός ώστε στη βάση του Έβερστ να δημιουργηθούν εξειδικευμένοι χώροι, όπου θα μπορούν να ξεχωρίζονται τα σκουπίδια που προορίζονται για ανακύκλωση από όσα θα καταλήξουν στις χωματερές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των απορριμμάτων που βρέθηκαν στο Έβερεστ βρίσκεται ορειβατικός εξοπλισμός που εγκαταλείφθηκε στο βουνό από τους ορειβάτες που προσπαθούσαν να πατήσουν την κορυφή των 8.848 μέτρων, με μπουκάλες οξυγόνου, πέδιλα και μπαστούνια του σκι, σκηνές και δοχεία διαφόρων ειδών, ενώ μεταξύ των πιο αποτρόπαιων ευρημάτων βρίσκονται κι αρκετές σοροί ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν στην υψηλότερη κορυφή της υφηλίου.

Υπολογίζεται πως 300 ορειβάτες από κάθε γωνιά του κόσμου πέθαναν κατά τη διάρκεια των αναρριχητικών αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των σωμάτων τους βρίσκεται ακόμα κάτω από τους αιώνιους παγετώνες του βουνού.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Έβερεστ έχει αρχίσει να συζητιέται, πάντως, και σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων του Νεπάλ και της γειτονικής Κίνας, καθώς αναφορές περιβαλλοντολογικών οργανώσεων έχουν εντείνει το ενδιαφέρον για τον καθαρισμό του βουνού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Νεπάλ υπόσχεται χρηματική αμοιβή 4.000 δολαρίων σε όσους ορειβάτες κατέβουν από το βουνό με τουλάχιστον οκτώ κιλά σκουπιδιών που θα βρουν στον δρόμο τους, ενώ η Κίνα απαγόρευσε σε όσους δεν έχουν σχέση με ορειβατικές αποστολές την παραμονή στα camp στους πρόποδες του βουνού, σε μία προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των σκουπιδιών στην περιοχή.

Πληροφορίες: dailymail.co.uk.