Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Ο στρατός στηρίζει Μαδούρο, οι ΗΠΑ τον Γκουαΐδο (pics & vids)

Gazzetta team
Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Ο στρατός στηρίζει Μαδούρο, οι ΗΠΑ τον Γκουαΐδο (pics & vids)
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε αργότερα τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών με στρατιωτική περιβολή κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας.

Η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση.

«Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε πως «ο λαός της Βενεζουέλας έχει νεύρα από ατσάλι».

Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA AΠΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα.

Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, συνοδεύεται από άνδρες με στρατιωτική περιβολή και τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο --ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο-- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Ο Λόπες, που θεάθηκε μαζί με τον Γκουαϊδό, φέρεται να έφυγε από το σπίτι του για πρώτη φορά αφού τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό το 2017, έπειτα από τρία χρόνια στη φυλακή.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Υπουργός Άμυνας Βενεζουέλας: Υπεύθυνη η αντιπολίτευση για ένα «ενδεχόμενο λουτρό αίματος» στο Καράκας

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Ρωσικό υπ. Εξωτερικών: «Καταδικάζουμε την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για την προσφυγή της στην χρήση βίας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.

Στην ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

Βενεζουέλα: Η απόπειρα πραξικοπήματος σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ Χόρχε Αρεάσα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο «στρατιωτικό πραξικόπημα» για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ' εντολή της Ουάσινγκτον.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον», τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό», πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε «ασήμαντη» και «μικρού μεγέθους».

Ο στρατός έδωσε «άμεση απάντηση» σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα «εξαπατήθηκαν» και αποσύρθηκαν κατ' εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Ο στρατός παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα εκτυλισσόμενα γεγονότα, καθώς ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες ή υποστηρίζουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκρούστηκαν σε μια συγκέντρωση έξω από αεροπορική βάση του Καράκας.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για ψυχραιμία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Η Άγκυρα επικρίνει το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εξέγερση

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα. Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Μπολσονάρου: «Αλληλεγγύη στους Βενεζουελάνους που έχουν υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στον λαό της Βενεζουέλας ο οποίος έχει περιέλθει «σε κατάσταση δουλείας από έναν δικτάτορα», την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κήρυττε την έναρξη της τελικής φάσης της επιχείρισης για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και ζητούσε τη στήριξη του στρατού.

«Η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL (σ.σ. αριστερά κόμματα της Βρζιλίας) και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρου ευχήθηκε επίσης το «αδελφό έθνος» να «ζήσει τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό και επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης».

«Αυτό το κίνημα των στρατιωτικών που αναγνωρίζουν ως νόμιμο τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό είναι θετικό», είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Μπραζίλια.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κίνημα, αλλά πρέπει να αναλύσουμε την πραγματική διάσταση αυτού που συμβαίνει αυτήν την ώρα, λαμβάνουμε νέα στοιχεία κάθε λεπτό», πρόσθεσε.