Ιστορίες κατασκόπων στη Νορβηγία: Έπιασαν φάλαινα με ιμάντες για ενσωματωμένες κάμερες και κατηγορούν τη Ρωσία (pics & vid)

Gazzetta team
Ιστορίες κατασκόπων στη Νορβηγία: Έπιασαν φάλαινα με ιμάντες για ενσωματωμένες κάμερες και κατηγορούν τη Ρωσία (pics & vid)
Σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ θυμίζει η υπόθεση της αιχμαλώτισης μίας λευκής φάλαινας στη Νορβηγτία, την οποία πολλοί θεωρούν ως κατάσκοπο των Ρώσων στην περιοχή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένα εξαιρετικά περίεργο συμβάν που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στις βόρειες ακτές της Νορβηγίας, κοντά στην πόλη Φίνμαρκ της σκανδιναβικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ντόπιοι ψαράδες που μάζευαν τα δίχτυα τους στην περιοχή, εντόπισαν μία μεγάλη λευκή φάλαινα να προσεγγίζει πολλά από τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή, με τους έκπληκτους ψαράδες να διαπιστώνουν ότι στην ράχη της ήταν τοποθετημένοι ειδικοί ιμάντες, που καθιστούσαν ευκολότερη την τοποθέτηση καμερών τύπου GoPro.

Το θαλάσσιο πλάσμα έμοιαζε αρκετά συνηθισμένο στην ύπαρξη των αλιευτικών σκαφών, γεγονός που προξένησε αρκετές απορίες μεταξύ των ψαράδων, γεγονός που τους ώθησε να ειδοποιήσουν τις αρχές της χώρας, αναφέροντας το περιστατικό.

Μετά τη δημοσιοποίηση, όμως, των φωτογραφιών της φάλαινας, η κουβέντα περιστράφηκε αμέσως γύρω από τυχόν ρωσική εμπλοκή στο συμβάν, με πολλούς να κάνουν λόγο για «φάλαινα - κατάσκοπο» των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας ευθύνονται για την κάμερα και τους ιμάντες στην φάλαινα, θεωρώντας ότι στόχος των Ρώσων ήταν η παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στην περιοχή μέσω του κητοειδούς.

Όπως αναφέρθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς της Νορβηγίας, το περιστατικό κοντά στο νησί Ινγκόι, διερευνάται σε όλες τους τις πιθανές πτυχές, χωρίς προς το παρόν να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, ενώ μερικοί επιστήμονες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, αναφέροντας πως η τοποθέτηση καμερών GoPro στις ράχες των φαλαινών είναι προσφιλείς τακτική των θαλάσσιων βιολόγων, που προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των συγκεκριμένων πλασμάτων.

«Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι αυτό μπορεί να προέρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε στους ο Αουντούν Ρίκαρντσεν, καθηγητής στο Τμήμα Αρκτικής και Θαλάσσιας Βιολογίας στο Νορβηγικό Αρκτικό Πανεπιστήμιο του Τρόμσο. «Γνωρίζουμε ότι στη Ρωσία είχαν φάλαινες σε αιχμαλωσία και επίσης ότι κάποιες από αυτές προφανώς έμειναν ελεύθερες και αναζητούν συχνά βάρκες», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αρκετοί ήταν κι όσοι βλέπουν ρωσική εμπλοκή γύρω από το θέμα, με βιολόγους και αναλυτές να κάνουν λόγο για «εξημερωμένη φάλαινα, που έφερε εξοπλισμό από την Αγία Πετρούπολη», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν περισσότερο τους ισχυρισμούς τους.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός αποτελεί εδώ κι αρκετά χρόνια πεδίο σύγκρουσης της Ρωσίας με γειτονικές χώρες (Νορβηγία, Φιλανδία), ενώ κανείς επίσημος οργανισμός από τη Ρωσία δεν έχει πάρει δημόσια θέση για το περιστατικό.

Πληροφορίες: washightonpost.com