Εργάτες κάπνιζαν στη στέγη της Παναγίας των Παρισίων, πριν πάρει φωτιά!

Gazzetta team
Εργάτες κάπνιζαν στη στέγη της Παναγίας των Παρισίων, πριν πάρει φωτιά!
Εργάτες παραβίασαν την απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την επιχείρηση που είχε στήσει τη σκαλωσιά στη Νοτρ Νταμ.

Η επιχείρηση, που είχε στήσει τη σκαλωσιά γύρω από το βέλος της Παναγίας των Παρισίων, παραδέχθηκε σήμερα και εξέφρασε τη «λύπη» της για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους εργάτες της παραβίασαν την απαγόρευση καπνίσματος στο εργοτάξιο αυτό, όμως «απέκλεισε» το ενδεχόμενο το γεγονός αυτό να έχει οποιαδήποτε σχέση με την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό.

«Πράγματι υπάρχουν συνάδελφοι που κατα καιρούς παραβίαζαν αυτή την απαγόρευση και εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Le Bras Freres Μαρκ Εσκεναζί, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί μια κακοσβησμένη γόπα να είναι η αιτία της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων».

Αυτοί «οι συνάδελφοι παραδέχθηκαν ενώπιον των αστυνομικών πως συνέβαινε να καπνίσουν», διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος αντέδρασε με τις δηλώσεις αυτές σε σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Le Canard enchaine, σύμφωνα με το οποίο οι ερευνητές βρήκαν στον τόπο της πυρκαγιάς επτά γόπες τσιγάρων.

«Υπήρχε πράγματι απαγόρευση να καπνίζει κανείς πάνω στη σκαλωσιά», συνέχισε ο Μαρκ Εσκεναζί. Όμως μολονότι «η απαγόρευση αυτή γινόταν λίγο πολύ σεβαστή (...) ήταν λίγο περίπλοκο να κατέβει κανείς επειδή ήταν χρονοβόρο».

Εντούτοις είναι «εκτός συζήτησης» η πυρκαγιά να οφείλεται στην αμέλεια αυτή, επέμεινε, προσθέτοντας πως «αν κάποιος έχει δοκιμάσει να ανάψει ένα τζάκι, ξέρει πως δεν θα συμβούν πολλά πράγματα αν βάλει μια γόπα πάνω σ' ένα κούτσουρο βελανιδιάς».

Αναφερόμενος εξάλλου στο σενάριο να προκλήθηκε η πυρκαγιά από τα ηλεκτρικά μοτέρ των ανελκυστήρων της σκαλωσιάς, ο Μαρκ Εσκεναζί διαβεβαίωσε πως τα μοτέρ αυτά «δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα».

«Σε κάθε περίπτωση βρίσκονται μακριά από το βέλος ενώ αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στο εσωτερικό του κτιρίου», δήλωσε προσθέτοντας πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί (οι ανελκυστήρες) να ευθύνονται για την πυρκαγιά».