Το ISIS πίσω από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα με τους 320 νεκρούς (pic)

Gazzetta team
Το ISIS πίσω από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα με τους 320 νεκρούς (pic)
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 320 άνθρωποι, δίνοντας και τα ονόματα των "μαχητών" του που διέπραξαν τη σφαγή αυτή, την περασμένη Κυριακή.

«Εκείνοι που (...) στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και σε τρεις εκκλησίες, την ώρα της λειτουργίας.

Η επιχείρηση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη –εκτός της Συρίας και του Ιράκ– που έχει διαπράξει ποτέ η οργάνωση, από τον Ιούνιο του 2014, όταν ίδρυσε το, διαλυμένο πλέον, «χαλιφάτο» της.

Στην ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές» που διέπραξαν την «ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως αποκαλεί το Πάσχα.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και προσπαθούν να καταλάβουν αν έλαβε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ΙΚ, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Σε μια φωτογραφία που μεταδόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

Το «χαλιφάτο» που είχε ανακηρύξει το ΙΚ σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το 2014 κατέρρευσε τον Μάρτιο, όμως η οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο.

Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που έγινε το Σάββατο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.