Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από το μπαράζ επιθέσεων σε εκκλησίες, εκατοντάδες οι τραυματίες (pics & vid)

Gazzetta team
Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από το μπαράζ επιθέσεων σε εκκλησίες, εκατοντάδες οι τραυματίες (pics & vid)
Ξεπέρασαν τους 200 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από σειρά εκρήξεων που έπληξε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και ισάριθμα ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα. Περισσότεροι από 450 οι τραυματίες.

Ο εφιάλτης -πιθανότατα έργο βομβιστών αυτοκτονίας- συνεχίστηκε αργότερα με νέα έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Ντεϊουάλα, νότιο προάστιο του Κολόμπο, προκαλώντας δύο θανάτους, καθώς και μία όγδοη επίθεση στην Ορουγκονταουάτα, βόρειο προάστιο του Κολόμπο.

Η τελευταία αυτή έκρηξη έγινε από καμικάζι σε κτίριο της Ορουγκονταουάτα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 207 νεκρούς από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα των καθολικών και σε τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

Επτά συλληφθέντες σε έφοδο σε σπίτι στο Κολόμπο

Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε σπίτι στο Κολόμπο, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα ξεπέρασε τους 200, ανέφεραν η αστυνομία και τοπικά ΜΜΕ.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την έφοδο στο σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα.

Οι οκτώ εκρήξεις, ορισμένες από τις οποίες , σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, οδήγησαν σε άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε σημαντικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών» σε σχέση με τις επιθέσεις, όπως ανέφερε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και «μαύρο» στα social media

Το υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικές αρχές της Σρι Λάνκα αποφάσισαν να επιβάλουν προσωρινή «απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα», σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Ruwan Wijewardene.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιθέσεις είναι έργο θρησκευτικών εξτερμιστών και οι αρχές έχουν εντοπίσει τους ενόχους.

Η κυβέρνηση επίσης μπλόκαρε την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων (Facebook, WhatsApp κ.ά.) προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών» σε σχέση με τις επιθέσεις.

Οι δύο από τις πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. Αλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.

Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo.

Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Υπήκοοι ξένων χωρών μεταξύ των θυμάτων

Ένας Κινέζος πολίτης σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People's Daily.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή.

Ένας Ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε εξάλλου ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

Ο Μπλοκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δύο Τούρκοι πολίτες περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι δύο Τούρκοι ήταν μηχανικοί που εργάζονταν σε ένα έργο στη Σρι Λάνκα.

Aποτροπιασμός και θλίψη στη διεθνή κοινότητα για τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα.

«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε στο Twitter, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που αναρτήθηκε από εκπρόσωπό της στο Twitter.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα.

«Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του, καθώς και την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει τη Σρι Λάνκα.