Μεγάλη Βρετανία: Συνεχίζονται οι «οικολογικοί» αποκλεισμοί αυτοκινητόδρομων, 718 συλλήψεις

Gazzetta team
Μεγάλη Βρετανία: Συνεχίζονται οι «οικολογικοί» αποκλεισμοί αυτοκινητόδρομων, 718 συλλήψεις
Η οργάνωση Extinction Rebellion πραγματοποίησε σήμερα στο Λονδίνο για έκτη συνεχή ημέρα αποκλεισμούς δρόμων με αίτημα την κήρυξη «κλιματικής και οικολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δείχνοντας την αποφασιστικότητά της παρά τις 700 και πλέον συλλήψεις ακτιβιστών της που έχουν γίνει από τη Δευτέρα.

Αυτό το δίκτυο ακτιβιστών, που γεννήθηκε στη Βρετανία, απέκλεισε την κυκλοφορία στη Waterloo Bridge, στην καρδιά του Λονδίνου.

Τρία ακόμη ιδιαίτερα πολυσύχναστα μέρη (Parliament Square, Oxford Circus και Marble Arch) ήταν επίσης αποκλεισμένα «λόγω της παρουσίας διαδηλωτών», ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου (TfL).

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, η Extinction Rebellion αποδοκίμασε τη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι: «Ξέρουμε ότι δεν κάνετε αρκετά για το κλίμα. Ξέρετε ότι δεν κάνετε αρκετά. Λοιπόν, ας μιλήσουμε για το κλίμα».

Για να δώσει ρυθμό στη δράση του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των Καθολικών, το κίνημα οργάνωσε πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε σημεία όπου έχει κάνει καταλήψεις: γιόγκα, συνεδρίες μασάζ, ομιλίες, συναυλίες.

Οι δράσεις της οργάνωσης οδήγησαν «έως τις 10.00 π.μ. σε περισσότερες από 718 συλλήψεις από τις αρχές της εβδομάδας, και σε 28 άτομα ασκήθηκε δίωξη», ανακοίνωσε η αστυνομία του Λονδίνου.

Ο αριθμός των συλλήψεων θέτει ένα πρόβλημα επιμελητείας, ως προς τον χώρο κράτησης, ενώ εκτρέπει τους αστυνομικούς από τις αποστολές τους, ανακοίνωσε η Met (Μητροπολιτική Αστυνομία).

Η Σκότλαντ Γιαρντ υπογράμμισε επίσης ένα ασυνήθιστο γεγονός: «τη βούληση των διαδηλωτών να συλληφθούν και την απουσία αντίστασης στις συλλήψεις», μια στάση που δείχνει τον επιχειρησιακό τρόπο του κινήματος που κηρύσσει μη βίαιη πολιτική ανυπακοή.

Η Extinction Rebellion, της οποίας το δίκτυο έγινε διεθνές, έχει τρία αιτήματα στη Βρετανία: την κήρυξη κλιματικής και οικολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επεξεργασία ενός σχεδίου δράσης για να «μειωθούν στο Ο» οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2025 και να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «παγκόσμια κλιματική κρίση» και η σύσταση μιας «συνέλευσης πολιτών» που θα υποστηρίζεται από επιστημονικές απόψεις και θα αποφασίζει για θέματα του κλίματος.

Η αστυνομία επανέλαβε ότι οι διαμαρτυρίες μπορούν να συνεχιστούν μόνο στη Marble Arch αλλά δεν ανακοίνωσε πώς θα απομακρύνει τους εκατοντάδες διαδηλωτές από τα άλλα σημεία.

Χθες, Παρασκευή η βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια 'Εμα Τόμσον ενώθηκε με τους ακτιβιστές στην Oxford Circus, στην καρδιά μιας από τις πιο δημοφιλείς εμπορικές συνοικίες του Λονδίνου, για να διαβάσει ποίηση αφιερωμένη στα αγαθά της Γης.