Παναγία των Παρισίων: Κάμερα «έπιασε» τη στιγμή της έναρξης της πυρκαγιάς (vids)

Gazzetta team
Παναγία των Παρισίων: Κάμερα «έπιασε» τη στιγμή της έναρξης της πυρκαγιάς (vids)
Φως στα αίτια της πυρκαγιάς που έπληξε την Παναγία των Παρισίων αναμένεται να δώσει το υλικό από κάμερα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει στο κωδωνοστάσιο η εταιρεία που διενεργούσε εργασίες αποκατάστασης στον καθεδρικό ναό.

Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε που είχαν αναλάβει τις εργασίες για την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. Την Πέμπτη ανακοίνωσε πως είχε τοποθετήσει κάμερα ασφαλείας στο κωδωνοστάσιο, λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

Γάλλος αξιωματούχος: Βραχυκύκλωμα «βλέπουν» οι ειδικοί

Ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα φέρεται να προκάλεσε την μεγάλη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τη Δευτέρα 15 Απριλίου.

Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα των ερευνών, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Μιλώντας στο Associated Press, αξιωματούχος της γαλλικής αστυνομίας επεσήμανε πως οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να μπουν ακόμα στο εσωτερικό του ναού για λόγους ασφαλείας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε την Πέμπτη τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επισημαίνοντας ενώπιόν τους πως η αντίδρασή τους ήταν «υποδειγματική».

«Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους πυροσβέστες.

Στο 1 δισ. ευρώ το ποσό από τις δωρεές

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ δωρήθηκαν μέσα σε δύο μέρες για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων που επλήγη από μεγάλη πυρκαγιά τη Δευτέρα.

Τα χρήματα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό από την γαλλική κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει πως η Παναγία των Παρισίων μπορεί να αποκατασταθεί σε μόλις πέντε χρόνια.

Ιδιώτες αλλά και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας έχουν ήδη δωρίσει χρήματα για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην οροφή και το βέλος που έχει ήδη καταστραφεί.

Η Loreal υποσχέθηκε δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ και ο γαλλικός όμιλος μόδας Louis Vuitton ακόμη 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο πολυεκατομμυριούχος και σύζυγος της ηθοποιού, Σάλμα Χάγιεκ, Φρανσουά Ανρί Πινό εξέφρασε την πρόθεση να παρέχει 100 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο αποκατάστασης. Το ίδιο ποσό δώρισε και ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total.

Οι δωρεές από μεγάλους ομίλους αναμένεται να αυξηθούν καθώς εταιρείες όπως η Michelin και η BNP Paribas ανέφεραν ότι επεξεργάζονται ακριβώς πώς θα συμμετέχουν στην αποκατάσταση. Η αεροπορική εταιρεία Air France, για παράδειγμα, δήλωσε ότι προσφέρει δωρεάν πτήσεις σε όσους ειδικούς θέλουν να ταξιδέψουν και να βοηθήσουν το έργο της αποκατάστασης.

Σοκάρει το βίντεο από το drone