Περού: Αυτοκτόνησε ο πρώην πρόεδρος της χώρας για να μη συλληφθεί από την αστυνομία

Gazzetta team
Περού: Αυτοκτόνησε ο πρώην πρόεδρος της χώρας για να μη συλληφθεί από την αστυνομία
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί αφού νωρίτερα αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, όταν αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht.

«Ο Άλαν Γκαρσία απεβίωσε», ανακοίνωσε ο Ομάρ Κεσάδα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του πρώην προέδρου.

Ο 69χρονος Γκαρσία, που υπηρέτησε δύο προεδρικές θητείες (1985-1990 και 2006-2011) απέρριπτε τις κατηγορίες σε βάρος του.

Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του γύρω στις 6.30 το πρωί για να τον συλλάβουν κατόπιν δικαστικής εντολής για μια υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται με το σκάνδαλο του βραζιλιάνικου κολοσσού Odebrecht.

Μέσα σε μια δεκαετία η κατασκευαστική εταιρεία είχε δώσει μίζες συνολικού ύψους 788 εκατομμυρίων δολαρίων σε δέκα χώρες της λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίσει συμβάσεις. Η Odebrecht παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στο Περού με το ποσό των 29 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2005 μέχρι το 2014.

Ο Γκαρσία αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

Η υπουργός Υγείας Σουλέμα Τόμας είπε ότι υπέστη τρεις καρδιακές προσβολές στο χειρουργείο.

Την Τρίτη ο Γκαρσία είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί και ότι δεν σκόπευε να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα, όπως είχε κάνει τον Δεκέμβριο. Τότε, είχε ζητήσει άσυλο στην Ουρουγουάη και παρέμεινε επί 16 ημέρες στην πρεσβεία της χώρας αυτής στη Λίμα.

Το Μοντεβιδέο απέρριψε όμως το αίτημά του. Τις τελευταίες εβδομάδες επαναλάμβανε ότι «δεν υπήρχε καμία απόδειξη» που να τον συνδέει με οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και, πολύ περισσότερο, με την εταιρεία Odebrecht ή κάποιον συνεργάτη της.

Ο Άλαν Γκαρσία γεννήθηκε το 1949 στη Λίμα. Το 1978 έγινε ο νεότερος βουλευτής της Συντακτικής Συνέλευσης και το 1985, σε ηλικία 36 ετών, ο νεότερος πρόεδρος του Περού. Επανεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα το 2006.