Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες από το «πριν» και το «μετά», ξεκινούν οι ανακρίσεις στις αρχές (pics & vid)

Gazzetta team
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες από το «πριν» και το «μετά», ξεκινούν οι ανακρίσεις στις αρχές (pics & vid)
Ισχυρό είναι το πλήγμα στην «καρδιά» της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας με την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Τα τελευταία χρόνια ο καθεδρικός ναός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης ενώ η γαλλική κυβέρνηση δήλωνε πως δεν μπορούσε να αναλάβει το κόστος. Κάθε χρόνο δίδονταν δύο εκατομμύρια ευρώ για να γίνονται τα βασικά προκειμένου ο ναός να μην... καταρρεύσει, αλλά με το πέρασμα των χρόνων ο αριθμός των εργασιών μεγάλωνε δραματικά.

Από τη μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας κατέρρευσε το βέλος του κωδωνοστασίου και η οροφή. Ο «λογαριασμός» πλέον μεγάλωσε αφού έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και άλλες εργασίες ενώ το εκκλησιαστικό όργανο με τους 8.000 σωλήνες που λειτουργούν ο καθένας ως φλάουτο και φτάνουν σε ύψος τα δέκα μέτρα έχει υποστεί ζημιές.

Από την πυρκαγιά σώθηκε ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας είναι ένα λινό ένδυμα το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στον μοναδικό Γάλλο βασιλιά που έγινε Άγιος. Στέφθηκε το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορίας, το 1270. Αγιοποιήθηκε το 1297. Επίσης απέκτησε τον ακάνθινο στέφανο ο οποίος σώθηκε από τη φωτιά.

Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Δεν είναι καθόλου γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ρόδακες στα νότια και τα δυτικά του ναού.

Ερωτήματα για τη μεγάλη καταστροφή

Το έμβλημα της γαλλικής πρωτεύουσας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Παρισιού, η έμπνευση για το γνωστότερο έργο του Ουγκό, δεν είναι πια το ίδιο.

Η Παναγία των Παρισίων από χθες είναι κατεστραμμένη, μετά την πυρκαγιά που την κατέκαψε για σχεδόν εννιά ώρες.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει αποκαρδιωμένους τους Γάλλους και με πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το τι έφταιξε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η αστυνομία ανακρίνει τους εργάτες που έκαναν τις εργασίες συντήρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος συναγερμός χτύπησε στις 18:20 (ώρα Γαλλίας) ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο εύρημα. Μάλιστα εκτιμάται ότι η διερεύνηση δεν θα είναι εύκολη.

Σε tweet που έκανε ο εισαγγελέας του Παρισιού ανέφερε ότι η πιθανότερη αιτία είναι η «Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος» τόνισε. Είπε επίσης ότι την υπόθεση ερευνούν τουλάχιστον 50 άτομα.

Από τις φλόγες καταστράφηκαν σχεδόν τα 2/3 της οροφής καθώς και ένα μέρος του βέλους.

Συγκίνηση προκαλεί η μαρτυρία ενός ιερέα που υπηρετεί τουλάχιστον 30 χρόνια στο ναό, του βικάριου Φιλίπ Μαρσέ.

Όπως είπε, τα πάντα είναι καμένα, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Το βράδυ της Τρίτης Παριζιάνοι έψαλαν έξω από τον φλεγόμενο ναό το «Άβε Μαρία» για να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματά τους.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Το εμβληματικό εκκλησιαστικό όργανο σώθηκε αλλά κινδυνεύει

Το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο της Παναγίας των Παρισίων δεν κάηκε αλλά έχει υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά της Δευτέρας.

Το εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο 70χρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε ο Λεφέβρ.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Το κεντρικό όργανο της Παναγίας των Παρισίων αποτελείται από 8.000 σωλήνες και είναι το διασημότερο εκκλησιαστικό όργανο στον κόσμο.

Όσον αφορά τη δομή του ναού, σύμφωνα με αξιωματούχους «αντέχει» και πλέον η κύρια ανησυχία είναι να μην εμφανιστούν ρωγμές στην κύρια κατασκευή.

Πληροφορίες: reader.gr