Βίλα στη γαλλική Ριβιέρα αξίας 56 εκ. ευρώ γκρεμίζεται ως... αυθαίρετη (pics)

Gazzetta team
Βίλα στη γαλλική Ριβιέρα αξίας 56 εκ. ευρώ γκρεμίζεται ως... αυθαίρετη (pics)
Ένα παράνομα κατασκευασμένο «παλάτι» αξίας 56 εκατομμυρίων ευρώ στη γαλλική Ριβιέρα, το οποίο φιλοξενεί πάρτι για τους πλούσιους και διάσημους πρέπει να κατεδαφιστεί εντός 18 μηνών, αφού τοπικό εφετείο δικαίωσε ένα ζευγάρι Βρετανών που «ενημέρωσε» πως ήταν αυθαίρετο.

Το Chateau Diter είναι ένα πανέμορφο ακίνητο σε στιλ Τοσκάνης, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και κήπους ανάμεσα στις πολυτελείς πόλεις του Μονακό και των Καννών στη νότια Γαλλία.

Πρέπει όμως να καταστραφεί επειδή ο ιδιοκτήτης του μεγιστάνας, Patrick Diter, δεν κατάφερε να πάρει άδεια οικοδόμησης πριν κατασκευαστεί σε προστατευόμενη δασική περιοχή το 2005, όπως αποφάνθηκε τη Δευτέρα το εφετείο του Aix-en-Provence.

Η 14χρονη νομική μάχη είχε ξεκινήσει από τους Βρετανούς εκατομμυριούχους Stephen και Caroline Butt - μαζί με άλλους δυσαρεστημένους γείτονες του κ. Diter – οι οποίοι είδαν έναν πύργο να «αναδύεται» ξαφνικά και τα ακίνητά τους να χάνουν μέρος της αξίας τους.

Το ζευγάρι των Βρετανών που είναι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στο Λονδίνο, «τρομοκρατήθηκε», όπως είπαν όταν ο εκατομμυριούχος άρχισε να φιλοξενεί μεγάλα πάρτι για τους πλούσιους και διάσημους.

Μιλώντας στην Τelegraph, η κυρία Butt δήλωσε ότι ήταν «ευχαριστημένη» από την απόφαση και ελπίζει ότι θα τελειώσει η «φρενίτιδα κατασκευής» του Diter.

Η ίδια και ο σύζυγός της - που φέρονται να έχουν μια περιουσία αξίας μέχρι και μισό δισεκατομμύριο λίρες – πήραν επίσης από 15.000 λίρες ως αποζημίωση.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας Diter έχει τώρα 18 μήνες για να κατεδαφίσει το κτήμα, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από τους ολιγάρχες και τους αγαπημένους τους για γάμους, ενώ επίσης εταιρείες παραγωγής ταινιών το νοικιάζουν για πάνω από 45,000 ευρώ την ημέρα.

Στον Diter έχει επιβληθεί επίσης πρόστιμο άνω των 500.000 ευρώ, αν και γλίτωσε την ποινή φυλάκισης τριών μηνών, η οποία είχε αρχικά επιβληθεί επίσης.

Ο χώρος ήταν αρχικά σπίτι σε ένα αγρόκτημα 2.700 τετραγωνικών μέτρων μέχρι να εξελιχθεί σε ένα αναγεννησιακό κάστρο με χωμάτινες εκτάσεις, τρεις πισίνες, δύο ελικοδρόμια και αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει πάρτι με 2.000 καλεσμένους.

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ο Diter ισχυρίστηκε ότι είχε καθαρίσει το ακίνητο καθώς ήταν «μολυσμένο από φίδια και έντομα» και πρόσθεσε χιλιάδες δέντρα στο δάσος.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι του δόθηκε «προφορική» άδεια για επέκταση της ιδιοκτησίας.

Ο Diter και η Ιταλίδα σύζυγός του, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταστάθηκαν στην αγροικία το 2000 όταν γεννήθηκε η κόρη τους πριν ξεκινήσουν την ανακαίνιση και τις προσθήκες το 2005.

Πούλησε 20 εκτάρια γης στο ζευγάρι των Βρετανών -που τώρα τον κατήγγειλαν- το 2004 και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να ξεκινήσει το οικοδομικό έργο του.

Μιλώντας στη Telegraph το 2015, η κ. Butt είχε πει: «Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον. Αλλά κάθε φορά που επιστρέφαμε από το Λονδίνο, παρατηρούσαμε την παρουσία ενός νέου κτιρίου».

Πηγή: reader.gr