O Τραμπ αναγνώρισε επίσημα την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν

Gazzetta team
O Τραμπ αναγνώρισε επίσημα την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με το διάταγμα αυτό, επισημοποιείται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, της 21ης Μαρτίου, ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν.

Την ίδια ώρα και λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή απαντάει «με σθένος» στην εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα, που προκάλεσε τον τραυματισμό 7 ανθρώπων στο βόρειο Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Νετανιάχου.

«Ενώ εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα (…), το Ισραήλ απαντάει με σθένος σε αυτήν την τυφλή επίθεση. Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Κράτος μας» σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΟΗΕ: Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, στον απόηχο της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των Υψίπεδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος.

«Η πολιτική των ΗΕ στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει» επισήμανε ο Ντουζαρίτς.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981, προέβλεπε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Αντιδρούν Μόσχα, Δαμασκός και Άγκυρα

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε σήμερα τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν απαράδεκτη και θα αναλάβει δράση κατά της απόφασης αυτής, μεταξύ άλλων ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, αυτή η απόφαση δεν νομιμοποιεί, με οποιοδήποτε τρόπο, την ισραηλινή κατοχή (των Υψωμάτων του Γκολάν)» έγραψε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Twitter.