Οι Τούρκοι αρνούνται ότι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα: «Κάναμε απλά το καθήκον μας»

Gazzetta team
Οι Τούρκοι αρνούνται ότι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα: «Κάναμε απλά το καθήκον μας»
Ότι τα τουρκικά μαχητικά «εκτελούσαν καθήκον ρουτίνας» αναφέρει τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα τουρκικά μαχητικά «δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο».

Στο τηλεγράφημα σημειώνεται επίσης πως «ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά» και πως «οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια προσπάθεια από τουρκικά μαχητικά που ήταν σε συνήθη αποστολή».

«Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν σε απόσταση 4 μιλίων από το ελικόπτερο»

Δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό-, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Σημειώνεται ότι το Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών (Αιγαιόγλαρος κ.ά.).