Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: 1,5 εκατ. βίντεο από την επίθεση κατέβασε το Facebook

Gazzetta team
Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: 1,5 εκατ. βίντεο από την επίθεση κατέβασε το Facebook
Η live μετάδοση της επίθεσης του μακελάρη Μπρέντον Τάραντ στα δύο τεμένη, με τραγικό απολογισμό το θάνατο 50 ανθρώπων, έχει γεννήσει προβληματισμούς.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, το Facebook ανέφερε ότι τις πρώτες 24 ώρες από την επίθεση «κατέβηκαν» 1,5 εκατ. βίντεο από λογαριασμούς του δικτύου.

H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν σημείωσε ότι η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, έστειλε συλλυπητήρια για τα 50 θύματα του μακελειού στα τεμένη του Κράισττσερτς, ο φόνος κάποιων από τα οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Φυσικά είχα επαφή με τη Σέριλ Σάντμπεργκ. Δεν της έχω μιλήσει προσωπικά, αλλά έχει επικοινωνήσει μαζί μας, αναγνωρίζοντας τι έχει συμβεί εδώ στη Νέα Ζηλανδία», εξήγησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν το Facebook θα πρέπει να σταματήσει το live streaming.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω απευθείας με το Facebook», πρόσθεσε.

H ίδια δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», εξήγησε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι παρέδωσε το έγγραφο στις υπηρεσίες ασφαλείας σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών αφού το έλαβε.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι διάβασε «στοιχεία» του μανιφέστου αυτού των 74 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει τα κίνητρα του δράστη του μακελειού.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό μανιφέστο με ακραίες απόψεις που συνδέεται με την επίθεση αυτή είναι φυσικά βαθιά ανησυχητικό», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων στη Νέα Ζηλανδία

Την ώρα που συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ξεκινούν τις προετοιμασίες για τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώθηκαν για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν τόσο άδικα.

Τα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς παραμένουν αποκλεισμένα από την αστυνομία.

Όσο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τις σορούς από τα δύο σημεία και τα ονόματα των θυμάτων άρχισαν να ανακοινώνονται, το ένα μετά το άλλο, πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στις αγρυπνίες στη μνήμη τους, στο Όκλαντ, το Χάμιλτον, το Ντάνεντιν.

Στο Κράιστσερτς, οι κάτοικοι κατέφθαναν συνεχώς για να αφήσουν ένα λουλούδι έξω από το τέμενος Αλ Νουρ και να προσευχηθούν.

Στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν την εξέλιξη της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο κοριτσάκι, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι τα τεμένη θα παραμείνουν υπό αυστηρή φύλαξη.

Πηγή: Reader.gr