Brexit: Απετράπη για τέσσερις ψήφους η άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (vid)

Gazzetta team
Brexit: Απετράπη για τέσσερις ψήφους η άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (vid)
Με οριακή διαφορά τεσσάρων ψήφων η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Έτσι, οι βουλευτές θα κληθούν την Πέμπτη να αποφασίσουν σε νέα ψηφοφορία αν θα υπάρξει αναβολή του Brexit ή όχι.

Οι βουλευτές απέρριψαν την τροπολογία για το ενδεχόμενο εξόδου δίχως συμφωνία με ψήφους 312 έναντι 308, βγάζοντας από το τραπέζι, έστω και με αυτό τον οριακό τρόπο, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Αν και η απόφαση δεν είναι νομικά δεσμευτική, η Βουλή των Κοινοτήτων κρατά πλέον στα χέρια της τις εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή μετά και τη χθεσινή ηχηρή απόρριψη της συμφωνίας της με την ΕΕ.

H εξέλιξη αυτή οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ψηφοφορία της Πέμπτης, η οποία αναφέρεται στην παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 που προβλέπει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, μία τέτοια τεχνική παρλαταση έχει νόημα μόνο είναι σκοπός να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

Ανεξαρτήτως του χρόνου της παράτασης, απαιτείται η ομόφωνη έγκρισή της από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση έγκρισής της, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, πρόωρες εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι « το Σώμα έχει σήμερα μια σαφή πλειοψηφία ενάντια στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία» και επανέλαβε τις επιλογές που υπάρχουν: «Το Ηνωμένο Βασίλιο θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εκτός αν συμφωνηθεί κάτι άλλο».

«Οι επιλογές που έχουμε ενώπιόν μας είναι οι ίδιες όπως πάντα» πρόσθεσε και κάλεσε τη Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αποφάσεών της», συμπλήρωσε η Μέι.

Πηγή: reader.gr