Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Gazzetta team
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
Να ανασταλούν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία καλεί το Ευρωκοινοβούλιο την Κομισιόν.

Η σχετική εισηγητική έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Κάτι Πίρι υιοθετήθηκε με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, επεσήμανε την απουσία σεβασμού στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα περιλαμβανομένης της διάκρισης των εξουσιών, της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης.

«Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία. Από τη μία πλευρά να πούμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις αξίες της. Το δεύτερο μήνυμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Δημοκράτες στην Τουρκία. Δεν είναι ώρα για να τους αφήσουμε μόνους τους» δήλωσε στο Εuronews η εισηγήτρια της έκθεσης.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν βαθιά που πάνω από 150.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και 78.000 συνελήφθησαν για κατηγορίες περί τρομοκρατίας παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχαν αποδείξεις.

Η τελική απόφαση για την αναστολή, διακοπή ή συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών μπορεί να ληφθεί μόνο από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.