Θρήνος στην Αιθιοπία για τους 157 νεκρούς επιβάτες: «Ο πιλότος ζήτησε να επιστρέψει αλλά δεν πρόλαβε»

Gazzetta team
Θρήνος στην Αιθιοπία για τους 157 νεκρούς επιβάτες: «Ο πιλότος ζήτησε να επιστρέψει αλλά δεν πρόλαβε»
Αεροσκάφος της Ethiopian Airlines συνετρίβη το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 157 άνθρωποι.

Το Boeing 737 MAX εκτελούσε την πτήση ΕΤ 302 Αντίς Αμπέμα-Ναϊρόμπι και μετέφερε 149 επιβάτες και οκτώ μέλη του πληρώματος.

Το αεροσκάφος συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή του, κοντά στην πόλη Μπισόφτου, 62 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την πτήση, στην οποία επέβαιναν επιβάτες από 33 χώρες», ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της αεροπορικής εταιρίας.

Δυσκολίες στην πτήση και άδεια επιστροφής ζήτησε ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ethiopian Airlines. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροσκάφος δεν είχε γνωστό ιστορικό τεχνικών προβλημάτων. Επίσης ξεκαθάρισε ότι ο φάκελος του κυβερνήτη του αεροσκάφους «ήταν εξαιρετικός».

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής - Επιβάτες από 30 χώρες στο μοιραίο Boeing

Στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονταν, 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, 8 Ιταλοί, 8 Κινέζοι, 8 Αμερικανοί, 7 Βρετανοί, 7 Γάλλοι, 6 Αιγύπτιοι, 5 Ολλανδοί, 4 Ινδοί, 4 Σλοβάκοι, 3 Αυστριακοί, 3 Σουηδοί, 3 Ρώσοι, 2 Μαροκινοί, 2 Ισπανοί, 2 Πολωνοί, 2 Ισραηλινοί.

Επίσης στην πτήση επέβαινε ένας πολίτης από τις χώρες: Βέλγιο, Ινδονησία, Σομαλία, Νορβηγία, Σερβία, Τόγκο, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη. Τέσσερις επιβάτες της μοιραίας πτήσης ταξίδευαν με διαβατήρια του ΟΗΕ και οι εθνικότητες του, δεν έχουν διαπιστωθεί.

«Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, εξ ονόματος της κυβέρνησης και των κατοίκων της Αιθιοπίας, θα ήθελε να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους στην Ethiopian Airlines Boeing 737 για τακτική προγραμματισμένη πτήση προς Ναϊρόμπι της Κένυας σήμερα το πρωί», αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού Abiy Ahmed.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη αεροπορική τραγωδία με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Τον Οκτώβριο του 2018 ένα Boeing 737 MAX της ινδονησιακής Lion Air συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, οδηγώντας στον θάνατο τους 189 επιβάτες του.

Συλλυπητήρια από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά θλίψη για την τραγική συντριβή του αεροπλάνου των Ethiopian Airlines. Εκφράζει επίσης και «βαθύτατα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», όπως και «την αλληλεγγύη μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αιθιοπίας».

Τα θερμά συλλυπητήριά του, εξέφρασε και ο υφυπουργός Τέρενς Κουικ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υφυπουργούς Πολιτικών Υποθέσεων και Οικονομικής Διπλωματίας και Διασποράς της Αιθιοπίας κ.κ Markos Tekle και Aklilu Hailemichael αντίστοιχα.

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου

Τα συλλυπητήρια προς την Πρόεδρο της Αιθιοπίας, Sahle-Work Zewde, για τη σημερινή αεροπορική τραγωδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ομόλογό του και τις οικογένειες των θυμάτων του σημερινού δυστυχήματος που συνέβη σε αεροσκάφος της Ethiopian Airlines και προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, διεβίβασε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία, Νικόλαος Παττακιάς.