Τούρκος βουλευτής στην ελληνική Βουλή: «Αν οι εξορύξεις γίνουν μονομερώς θα υπάρξουν συνέπειες»

Gazzetta team
Τούρκος βουλευτής στην ελληνική Βουλή: «Αν οι εξορύξεις γίνουν μονομερώς θα υπάρξουν συνέπειες»
Ο Τούρκος βουλευτής, Αχμέτ Γιλντίζ, φιλοξενήθηκε στην ελληνική βουλή και μίλησε για τις εξορύξεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Την θέση της τουρκικής κυβέρνησης για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών, εξέφρασε ο Τούρκος βουλευτής του AKP Αχμέτ Γιλντίζ, ο οποίος βρίσκεται ως μέλος τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα και φιλοξενήθηκε στην ελληνική Βουλή.

Ο Γιλντίζ, μίλησε για μονομερείς ενέργειες της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, ενώ προειδοποίησε «με το γάντι» σχετικά με τις εξορύξεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες.

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».
Απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε ότι «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Πηγή: reader.gr