Βενεζουέλα: Κλειστά σύνορα, λιποταξίες στρατιωτών και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία (pics)

Gazzetta team
Βενεζουέλα: Κλειστά σύνορα, λιποταξίες στρατιωτών και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία (pics)
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Βενεζουέλα, με συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα σε μεθοριακές διαβάσεις με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς στρατιώτες πιστοί στον Νικολάς Μαδούρο έχουν αποκλείσει την είσοδο και την έξοδο από την χώρα.

Εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα έδωσε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Η Τάτσιρα συνορεύει με την Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διευλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.

Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια. Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουν μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία στην Ουρένια στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα).

Το Καράκας αποφάσισε χθες να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση.

«Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.

Λιποταξίες στρατιωτικών στην Κολομβία

Τρία μέλη της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας λιποτάκτησαν νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας, λίγο πριν ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη από την αντιπολίτευση προσπάθεια εισαγωγής βοήθειας στη χώρα.

Οι στρατιώτες ζήτησαν βοήθεια από την υπηρεσία, ανέφερε. Η αντιπολίτευση και χώρες που υποστηρίζουν το καραβάνι βοήθειας κάλεσαν επανειλημμένα τον στρατό της Βενεζουέλας να αψηφήσει τις εντολές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να μην επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.

Στο μεταξύ, Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν διαδηλωτές σε μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπει στη Βενεζουέλα»

Ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο.

«Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία» θα ξεπεραστούν «από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό.

Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (...). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.

Ο Γκουαϊδό έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, μαζί με τους οποίους επισκέφθηκε ένα κέντρο συγκέντρωσης της βοήθειας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς μετέβη στην Κουκουτά για να επιβλέψει και να υποστηρίξει την επιχείρηση της παράδοσης της βοήθειας.

Ο Έιμπραμς κάλεσε τα στελέχη του στρατού της Βενεζουέλας να αισθανθούν την απελπισία των «αδερφών τους» που χρειάζονται τρόφιμα και φάρμακα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε από την πλευρά του προέτρεψε τον στρατό να σταθεί «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Το Κουρασάο δεν επέτρεψε σε αντιπολιτευόμενους να φορτώσουν σε πλοίο βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι αρχές στη νήσο Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, εμπόδισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου αντιπολιτευόμενους από τη Βενεζουέλα να φορτώσουν σε ένα πλοίο ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη χώρα.

«Οι αρχές εδώ εμπόδισαν την φόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο καπετάνιος Κάρλος Κουινταβάγιε.

Οι αρχές στο Κουρασάο, νησί που απέχει περίπου εξήντα χιλιόμετρα από τις ακτές της Βενεζουέλας, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι εναντιώνονται στην αναχώρηση της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ.

Δεν θα υπάρξει καμία αναχώρηση φορτίων βοήθειας από το Κουρασάο ωσότου «να είναι σύμφωνες οι αρχές της Βενεζουέλας» και, εν αναμονή της έγκρισής τους, «η βοήθεια θα παραμείνει αποθηκευμένη», ξεκαθάρισε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Τα προϊόντα δεν μπορούν να φύγουν για τη Βενεζουέλα, παρά μόνο όταν οι συνθήκες ασφαλείας για την παραλαβή τους θα είναι εγγυημένες», εξήγησε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κορίν Λάισνερ.

«Πρόκειται για ζήτημα ασφαλείας. Θέλουμε ασφαλώς να βοηθήσουμε τον κόσμο στη Βενεζουέλα, αλλά δεν θα επιλέξουμε τη σύγκρουση», καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχει κλείσει τα θαλάσσια σύνορα και έχει αναστείλει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Κουρασάο», εξήγησε η ίδια.

Πενήντα τόνοι τροφίμων και φαρμάκων, που έστειλαν πολίτες της Βενεζουέλας που ζουν στις ΗΠΑ -υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό- αφίχθησαν με μια εμπορευματική πτήση την Πέμπτη στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.

Ο Μπόλτον ακύρωσε το ταξίδι του λόγω των εξελίξεων στη Βενεζουέλα

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα ενόψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Γκάρετ Μαρκίς.

Ο Μπόλτον αποφάσισε να μείνει στην Ουάσινγκτον για να επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο Μαρκίς.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας πάντως θα είναι παρών στη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όπου η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει πρόοδος στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε.

Πηγή: reader.gr