Προφυλακισμένος ο αξιωματικός που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει Δημοκρατικούς

Gazzetta team
Προφυλακισμένος ο αξιωματικός που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει Δημοκρατικούς
Δικαστής διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος αξιωματικός της ακτοφυλακής που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει Δημοκρατικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Δικαστήριο έκανε δεκτό την Πέμπτη το αίτημα των εισαγγελέων να προφυλακιστεί για τουλάχιστον 14 ημέρες -- χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, παρότι έχει λευκό ποινικό μητρώο -- ο αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες, για όσο καταρτίζεται η δικογραφία σε βάρος του.

Ο υποπλοίαρχος Κρίστοφερ Πολ Χάσον, 49 ετών, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών. Ο αξιωματικός δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν άκουσε την απόφαση του δικαστή Τσαρλς Ντέι.

Η έρευνα στο σπίτι του Χάσον, σε ένα προάστιο της Ουάσινγκτον, οδήγησε στην ανακάλυψη και την κατάσχεση ενός μικρού οπλοστασίου και στοιχείων που υποδεικνύουν πως σχεδίαζε να διαπράξει μια σφαγή «αθώων πολιτών σε κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτή τη χώρα».

Κατά τους εισαγγελείς ο υποπλοίαρχος Χάσον αυτοπεριγραφόταν, στα αρχεία που κατέσχεσαν οι αρχές, ως «λευκός εθνικιστής», υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας». Συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπράιβικ», ιδίως για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων.

Ο συγγραφέας του «μανιφέστου» αυτού δεν είναι άλλος από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, τον σφαγέα που εκτίει το τρέχον διάστημα ποινή κάθειρξης 21 ετών διότι δολοφόνησε τον Ιούλιο του 2011 συνολικά 77 ανθρώπους, κυρίως έφηβους που είχαν πάει σε θερινές κατασκηνώσεις της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο Ούτεγια, ένα μικρό νησάκι έξω από το Όσλο. Ο νορβηγός ακροδεξιός ευαγγελιζόταν έναν πόλεμο της λευκής φυλής εναντίον των υπολοίπων αλλά και την ανατροοπή των κυβερνήσεων που συναινούν στην εισδοχή μουσουλμάνων μεταναστών.

Ο Χάσον είχε καταρτίσει λίστες στόχων που σχεδίαζε να εξοντώσει, ειδικά προσωπικοτήτων του Δημοκρατικού Κόμματος και δημοσιογράφων.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που σκόπευε να δολοφονήσει ο Χάσον φιγουράρουν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και πολλά ακόμη στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου CNN Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο συγκαταλέγονταν επίσης στους στόχους του.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι 15 όπλα και πάνω από χίλιες σφαίρες κατασχέθηκαν στο σπίτι του Χάσον, καθώς και ναρκωτικά.

Ο υποπλοίαρχος Χάσον υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον. Είναι πρώην πεζοναύτης. Υπηρέτησε επίσης δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά.

Ο συνήγορος του αξιωματικού ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος, επιχειρηματολογώντας ότι τα στοιχεία σε βάρος του είναι ανεπαρκή και βασίζεται σε «υπόνοιες», σύμφωνα με το δίκτυο WJZ της Βαλτιμόρης.

Image result for Christopher Paul Hasson youtube