Ο Μαδούρο εξετάζει στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα με Κολομβία

Gazzetta team
Ο Μαδούρο εξετάζει στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα με Κολομβία
O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Κολομβία, η οποία δηλώνει "αποφασισμένη" να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της γειτονικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση, ο Μαδούρο ζήτησε από τον στρατό να ετοιμάσει ένα "ειδικό σχέδιο ανάπτυξης" στα σύνορα με την Κολομβία που εκτείνονται σε 2.200 χιλιόμετρα. Θέλει να αξιολογήσει "ποιες νέες δυνάμεις" απαιτούνται ώστε το σύνορο αυτό "να είναι απαραβίαστο, αήττητο,, απλησίαστο".

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Αταλάντα - Μίλαν (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

"Δεν υπερβάλλω. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσαν στον Λευκό Οίκο πολεμικά σχέδια κατά της Βενεζουέλας", πρόσθεσε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. Ο Τραμπ δήλωσε τότε ότι εξετάζει "όλες τις επιλογές" για τη διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαδούρο διαπράττει "φρικτό λάθος" εμποδίζοντας την είσοδο της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο Ιβάν Ντούκε σκλήρυνε τους τόνους την Παρασκευή απέναντι στο Μαδούρο συνομιλώντας με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πολιτικό αντίπαλο του Μαδούρο που έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας από πενήντα χώρες. "Θα προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε να σας βοηθήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Βενεζουέλα", είπε ο Ντούκε στον ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες μένουν αποθηκευμένοι από τις 7 Φεβρουαρίου στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο αμερικανικός στρατός θα προσθέσει 200 τόνους στη βοήθεια αυτή τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσης 2,5 τόνοι φαρμάκων και τροφίμων που εστάλησαν από το Πουέρτο Ρίκο (αμερικανικό έδαφος στην Καραϊβική) έχουν φτάσει στην Κούκουτα.

Ο Μαδούρο αρνείται επί του παρόντος κάθε βοήθεια, την οποία θεωρεί πρόσχημα για να προετοιμαστεί αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη χώρα "'ό,τι και να συμβεί" στις 23 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν μήνα μετά την αυτοανακήρυξή του σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είχε χαρακτηρίσει τότε τον Μαδούρο "σφετεριστή" μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες θεωρεί ότι υπήρξε νοθεία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας υποσχέθηκε επίσης να παραστεί στην ανθρωπιστική συναυλία που οργανώνει για τις 22 Φεβρουαρίου στην Κούκουτα, ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, προσθέτοντας ότι θα καλέσει σε αυτήν "και άλλες προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας".

Η εκδήλωση στην οποία θα μετάσχουν είκοσι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Πορτορικανός Λούις Φόνσι, ερμηνευτής της παγκόσμιας μουσικής επιτυχίας "Despacito", αναμένεται να "συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε 60 ημέρες και να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα της Βενεζουέλας για την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να φθάσει στα εκατομμύρια των ανθρώπων που την χρειάζονται", όπως γράφει η ιστοσελίδα της.

Ο Μαδούρο επανέλαβε χθες την άρνησή του να επιτρέψει να εισέλθουν τα "ψίχουλα της σάπιας τροφής" όπως χαρακτήρισε τη βοήθεια. "Είναι παγίδα, μια χονδροειδής απάτη, κάνουν ένα σόου με τη σάπια και μολυσμένη τροφή", δήλωσε σε ομιλία του στη Σιουδάδ Μπολίβαρ, στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο διαψεύδει ότι υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια και επιρρίπτει τις ευθύνες για τις ελλείψεις στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Καράκας. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα διανείμει επισιτιστική βοήθεια σε έξι εκατομμύρια οικογένειες και ότι αγόρασε 933 τόνους ιατρικού υλικού από την Κίνα, την Κούβα και τη Ρωσία, τους συμμάχους της χώρας του.