Τούρκος καταδικάστηκε να διαβάζει αφιερώματα του Ερντογάν επειδή τον προσέβαλε

Gazzetta team
Τούρκος καταδικάστηκε να διαβάζει αφιερώματα του Ερντογάν επειδή τον προσέβαλε
Η απίθανη ποινή που επιβλήθηκε στον ηλικιωμένο Τούρκο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάγνωση της βιογραφίας του Τούρκου προέδρου.

Να διαβάσει βιβλία που αφορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να γράψει και τις περιλήψεις τους καταδικάστηκε ένας 75χρονος στην Τουρκία, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο.

Τον 75χρονο κατήγγειλε ένας άλλος άνδρας με τον οποίο βρέθηκαν σε καφετέρια. «Δεν γνωρίζω ποιο είναι αυτό το πρόσωπο. Μετά από αυτό ήρθε η αστυνομία και με πήραν για ανάκριση. Μπήκα σε μπελάδες εξαιτίας δυσφήμησης. Δεν προσέβαλα τον πρόεδρο. Αυτό αποκλείεται», είπε ο 75χρονος.

Ανάμεσα στα βιβλία που πρέπει να διαβάσει είναι μία βιογραφία του Τούρκου προέδρου και δύο βιβλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η «προσβολή του προέδρου» στην Τουρκία επαφίεται στο άρθρο 299 του ποινικού κώδικά και σπανίως γινόταν χρήση του πριν την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014. Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ανθρώπους που έχουν διωχθεί για προσβολή του προσώπου του Ερντογάν είναι σοκαριστικά και ραγδαίως αυξημένα μετά το 2014.

Ειδικότερα, το 2014 διώχθηκαν 132 άνθρωποι και την επόμενη χρονιά ο αριθμός των κατηγορούμενων εκτινάχθηκε στους 1.953. Σχεδόν διπλασιάστηκε το 2016 σε 4.187 και το 2017 έφτασε στους 6.033 κατηγορούμενους.