Η ΠΓΔΜ μπαίνει στο ΝΑΤΟ: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Gazzetta team
Η ΠΓΔΜ μπαίνει στο ΝΑΤΟ: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Η διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ξεκινάει μεθαύριο Τετάρτη με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ένταξης στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Αυτή θα γίνει με κάθε επισημότητα, με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δίπλα στον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας που λογικά θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος. Τόσο είχε διαρκέσει η κύρωση από τα 28 κοινοβούλια των κρατών-μελών την τελευταία φορά που εντάχθηκε το το Μαυροβούνιο, ως 29ο μέλος της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που αναμένεται να κυρώσει το Πρωτόκολλο την ερχόμενη Πέμπτη, που θα ψηφιστεί στην βουλή με απλή πλειοψηφία, ενώ οι ΗΠΑ, που είναι και ο θεματοφύλακας της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας θα κυρώσουν τελευταίες, αφού προηγηθούν οι υπόλοιπες 28 χώρες. Μόνο εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα κοινοβούλια των κρατών-μελών, θα είναι η “Βόρεια Μακεδονία” πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου η Αθήνα οφείλει να ενημερώσει - μέσω ρηματικής διακοίνωσης - την κυβέρνηση της πΓΔΜ, ώστε αυτή με τη σειρά της να θέσει σε ισχύ τα όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι η πΓΔΜ θα πρέπει πλέον να ενημερώσει με επίσημο τρόπο όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ ότι η ονομασία της χώρας άλλαξε και πως όλες οι επίσημες επικοινωνίες πρέπει να γίνονται με τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Σημαίνει επίσης ότι τίθενται σε εφαρμογή οι συνταγματικές αλλαγές που υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία δυο τρίτων στη βουλή της γειτονικής χώρας, αλλά παρέμεναν ανενεργές μέχρι η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να καταργηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ούτε μπορεί να ασκήσει βέτο εναντίον της κάποιο από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως λανθασμένα ακούστηκε στο δημόσιο διάλογο. Η Ελλάδα μάλιστα έχει δεσμευθεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή στην ένταξη της χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς όπου είναι μέλος.

Ωστόσο, η χώρα μας θα έχει μια σειρά από ελέγχους σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαπραγμάτευσης της γειτονικής χώρας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μπορεί να θέτει όρους και να προβάλει αντιρρήσεις ή υποδείξεις σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 10 έτη.

Η ενδεικτική ημερομηνία ένταξης που έχει δοθεί στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (πΓΔΜ και Αλβανία) είναι το 2025, ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία αλλά και την Ολλανδία έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών, αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης συνολικά.

Πηγή: Reader.gr