Brexit: Ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση θα γεμίσει την Βρετανία με τόνους σκουπιδιών και κοπριάς

Gazzetta team
Brexit: Ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση θα γεμίσει την Βρετανία με τόνους σκουπιδιών και κοπριάς
Μία άτακτη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προκαλέσει υπερσυσσώρευση απορριμάτων και... ζωικών αποβλήτων.

Την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit αρχίζουν να βλέπουν πολίτες και αξιωματούχοι στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα αρχίσουν να περιγράφονται και ορισμένες απρόσμενες συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Βρετανία θα δυσκολευτεί στην εξαγωγή αποβλήτων και ζώων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπερβολικές συγκεντρώσεις απορριμμάτων και κοπριάς!

«Οι οσμές προφανώς θα προκαλέσουν πρόβλημα καθώς θα σήπονται τα συσσωρευμένα απορρίμματα», αναφέρει κυβερνητικό email που επικαλείται η Guardian.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξάγουν τα ζώα τους «πιθανόν να έχουν προβλήματα με την δυνατότητα αποθήκευσης της κοπριάς...»", προειδοποιεί το ίδιο email.

Εκπρόσωπος πάντως της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία διασφάλισης ότι θα εξακολουθήσει να είναι εφικτή η εξαγωγή των αποβλήτων ακόμη και μετά μια πιθανή έξοδο χωρίς συμφωνία.

Η Βρετανία θα μετάνιωνε για πάντα μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και η βουλή θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αναφέρει σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας Γκρεγκ Κλαρκ.

Η συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times δημοσιεύεται με το έντυπο να γράφει ότι κυβερνητικά έγγραφα προειδοποιούν πως το σύστημα μαζικών μεταφορών της χώρας κινδυνεύει με υπερφόρτωση σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία,

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά τον περασμένο μήνα βουλευτές απέρριψαν συντριπτικά την συμφωνία εξόδου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στην οποία είχε καταλήξει με τις Βρυξέλλες και αυτή την εβδομάδα οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα της Μέι για επαναδιαπραγμάτευση.

Χωρίς μια συμφωνία η Βρετανία διακινδυνεύει μεγάλη αναταραχή στις εμπορικές της σχέσεις με την ΕΕ αφήνοντας τις βρετανικές επιχειρήσεις έξω από τις πανευρωπαϊκές αλυσίδες προμήθειας προϊόντων, προειδοποίησε ο Κλαρκ.

«Αν κάνουμε αυτό (την έξοδο χωρίς συμφωνία) που θεωρώ λάθος θα μετανιώναμε για πάντα, θα γραφόταν στα βιβλία της Ιστορίας ακριβώς όπως και τα επιτεύγματα της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης», τόνισε.

Το κοινοβούλιο χρειάζεται να εγκρίνει μια συμφωνία μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα, πρόσθεσε, επικαλούμενος κάποιες επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει διστακτικές στην αποστολή προϊόντων στην Ιαπωνία ή την Νότια Κορέα αν δεν είναι σαφές κατά πόσο θα επιβαρύνονταν με δασμούς όταν θα έφθαναν.

«Ο κόσμος λέει 'τα πράγματα πάντα αποφασίζονται το 59ο λεπτό της 11ης ώρας. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πού είναι το νήμα. Το νήμα δεν είναι η 29η Μαρτίου», είπε ο Κλαρκ.