Πότε θα τα πουν ξανά Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Gazzetta team
Πότε θα τα πουν ξανά Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν
Οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθούν ξανά προς το τέλος του Φεβρουαρίου.

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο προέδρος των ΗΠΑ με το δεξί χέρι του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Η τοποθεσία της δεύτερης συνόδου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Ο πρόεδρος ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο Κιμ σε μια τοποθεσία που θα ανακοινωθεί αργότερα», είπε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών στο Οβάλ Γραφείο, του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν». Επισήμανε όμως ότι παρά την πρόοδο που σημειώνεται, οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη.

Σε αυτήν την ιστορική σύνοδο, την πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και μέλους της δυναστείας των Κιμ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι βάλτωσαν.

Η Ουάσινγκτον ζητά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, που θα είναι εφικτό να επαληθευτεί πλήρως, πριν άρει τις κυρώσεις ενώ η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απαιτούν τον μονομερή αφοπλισμό της, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση.

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κιμ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ οποιαδήποτε στιγμή, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα μπορεούσε να αλλάξει στάση αν η Ουάσινγκτον διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΗΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα έχει προχωρήσει σε έξι πυρηνικές δοκιμές ενώ ανέπτυξε και έκανε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν σε θέση να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.