Οι Βρετανοί «έστησαν» μποτιλιάρισμα με νταλίκες για να προπονηθούν για το Brexit (vids)

Gazzetta team
Οι Βρετανοί «έστησαν» μποτιλιάρισμα με νταλίκες για να προπονηθούν για το Brexit (vids)
Η μάχη της Βρετανίας για το Brexit ξεκίνησε και πάλι τη Δευτέρα, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με την επιστροφή των βουλευτών στο κοινοβούλιο, ενώ στις 15 Ιανουαρίου είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία της Τερέζα Μέι (και πιθανότατα την ήττα της).

Η 29η Μαρτίου, ημερομηνία της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. πλησιάζει και μαζί αυξάνεται και η πιθανότατα η έξοδος αυτή να γίνει χωρίς αν υπάρξει συμφωνία.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Η Μέι και οι άλλοι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας το Νοέμβριο με σκοπό να διατηρήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη και χωρίς ζημιές. Η συμφωνία που πήρε σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει όμως πολλούς υποστηρικτές στη βρετανική πολιτική.

Η επίσημη συζήτηση ξεκινά και πάλι την Τετάρτη, ενώ η Μέι προειδοποίησε την Κυριακή ότι αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία τότε η Βρετανία μπορεί να μπει «σε άγνωστο έδαφος (στο οποίο) δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να πει ακριβώς τι θα συμβεί».

Στο Λονδίνο κυκλοφορούν πολλές φήμες για το πώς ακριβώς η Μέι θα προσπαθήσει να αποφύγει μια βρετανική συντριβή έξω από το μπλοκ χωρίς συμφωνία - κάτι που απαιτεί κι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών.

Μια τακτική που φαίνεται να προτάθηκε από τους συμβούλους ώστε να αναγκάσουν το κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας της Μέι φαίνεται να αφορά μια νέα κυβερνητική εκστρατεία που σχεδιάστηκε για να προετοιμάσει τους Βρετανούς για τον πλήρη αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ένα «τεστ» λοιπόν που έγινε τη Δευτέρα αφορούσε δεκάδες φορτηγά τα οποία δημιούργησαν ένα τεχνητό μποτιλιάρισμα από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι του Ντόβερ. Το Ντόβερ χειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της Βρετανίας με την Ευρώπη. Οι Βρετανοί πάντως διακωμώδησαν την «πρόβα» στα social media αποκαλώντας την προσπάθεια αποτυχημένη και λέγοντας πως ήταν απλά «χαμένος χρόνος».

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στη Daily Telegraph της Δευτέρας ότι μια έξοδος «χωρίς συμφωνία» είναι στην πραγματικότητα «πλησιέστερα σε αυτό που οι άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα».

Πηγή: reader.gr