Τα ελληνικά διαβατήρια παραμένουν στην κορυφαία δεκάδα των ισχυρότερων στον κόσμο

Gazzetta team
Τα ελληνικά διαβατήρια παραμένουν στην κορυφαία δεκάδα των ισχυρότερων στον κόσμο
Το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο κρατούν στα χέρια τους οι πολίτες της Ιαπωνίας και κατά πόδας ακολουθούν οι πολίτες από τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, καθώς οι ασιατικές χώρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατάταξη.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση με τους πολίτες της να είναι σε θέση να ταξιδέψουν χωρίς βίζα ή να λάβουν βίζα μόλις αφιχθούν σε 190 χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό Henley Passport Index για το 2019.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα βρίσκονται στη 2η θέση, με τους πολίτες τους να μπορούν να ταξιδέψουν σε 189 χώρες χωρίς να χρειάζεται να προμηθευτούν βίζα πριν από το ταξίδι.

Η συνεχιζόμενη κυριαρχία των ασιατικών χωρών στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας αντανακλά την «ασυνήθιστη επίδραση της διεθνούς κινητικότητας και μετανάστευσης στην περιοχή», τονίζουν οι σύμβουλοι μετανάστευσης Henley & Partners.

Γαλλία και Γερμανία κατατάσσονται στην 3η θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υποχωρούν και πλέον βρίσκονται από κοινού στην 6η θέση, με πρόσβαση σε 185 χώρες. Σε σύγκριση με το 2015, έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, αφού τότε βρίσκονταν στην κορυφή της κατάταξης.

Στην 4η θέση τοποθετούνται η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία, ενώ Ισπανία και Λουξεμβούργο βρίσκονται μαζί στην 5η θέση.

Η Ελλάδα έπεσε φέτος 3 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 7η θέση, μαζί με το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ιρλανδία, με 184 χώρες να μην απαιτούν την πρότερη έκδοση βίζας.

Στον πάτο της λίστας για το 2019 βρίσκεται το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με μόλις 30 χώρες που μπορούν να επισκεφτούν δίχως βίζα.

Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να ακολουθούν ανοδική τροχιά, τα τελευταία χρόνια.

Το 2017, τα κινεζικά διαβατήρια κατατάσσονταν στην 85η θέση, ενώ το 2019 τοποθετούνται στην 69η, με τους Κινέζους πολίτες να απολαμβάνουν ταξίδια χωρίς βίζα σε 74 χώρες και τοποθεσίες.

Ανάλογη είναι και η εξέλιξη για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βρίσκονται στην 22η θέση(την υψηλότερη για χώρα της Μέσης Ανατολής), με τους πολίτες να επισκέπτονται 164 χώρες.

Η εισαγωγή τον Οκτώβρη του 2018 της τουρκικής ηλεκτρονικής βίζας επηρέασε την κατάταξη για το 2019, καθώς οι πολίτες 100 και πλέον χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για βίζα πριν από το ταξίδι.

«Η πρόσφατη άνοδος στην κατάταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νότιας Κορέας αποτελούν παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν οι χώρες ακολουθούν προοδευτικές εξωτερικές πολιτικές, ωφελώντας τόσο τους πολίτες τους όσο και τη διεθνή κοινότητα», τονίζουν οι σύμβουλοι μετανάστευσης Henley & Partners.

Πηγή: reader.gr