Η Δανία ετοιμάζεται να... εξορίσει καταδικασμένους μετανάστες σε βραχονησίδα

Gazzetta team
Η Δανία ετοιμάζεται να... εξορίσει καταδικασμένους μετανάστες σε βραχονησίδα
Η πλειοψηφία της Βουλής της Δανίας, ενέκρινε την χρηματοδότηση ενός σχεδίου που προβλέπει την μεταφορά πρώην κατάδικων μεταναστών σε μια νησίδα, παρά την κριτική που δέχεται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την αντιπολίτευση.

Με την χώρα να σκληραίνει συνεχώς την στάση της απέναντι στην μετανάστευση, η κυβέρνηση θέλει να στείλει στο νησάκι Λίντχολμ περίπου 100 ανθρώπους που έχουν εκτίσει τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν όμως δεν μπορούν να απελαθούν καθώς υπάρχουν φόβοι ότι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων ή εκτέλεσης.

Η σχετική χρηματοδότηση, περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2019, τον οποίο οι Δανοί βουλευτές ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη. Το νησάκι Λίντχολμ θα μετατραπεί σε κέντρο κράτησης ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα από φόνο μέχρι βιασμό αλλά και λιγότερο σοβαρές επιθέσεις. Αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021 και θα κοστίσει κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.

Το Λίντχολμ μέχρι σήμερα στέγαζε εργαστήρια και κρεματόρια όπου επιστήμονες πειραματίζονταν σχετικά με ιώσεις αλλά και μεταδοτικές ασθένειες. Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει πάντως προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην κοινότητα του Βόρντινγκμποργκ στην οποία και ανήκει το Λίντχολμ. «Ο κόσμος πιστεύει ότι αυτή δεν είναι λύση στα πραγματικά προβλήματα» έλεγε ο πρόεδρος της κοινότητας πριν το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε από την δική της πλευρά, τον προβληματισμό της σχετικά με το σχέδιο της δανέζικης κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των αλλοδαπών εγκληματιών, που οι αποφάσεις για απέλασή τους δεν μπορούν να προχωρήσουν, κρατούνται στο κέντρο της Γιούτλαντ, στη δυτική Δανία. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφάλεια, παρά το γεγονός πως οι αστυνομικές εκθέσεις δεν δείχνουν καμία αύξηση του εγκλήματος στα πρόσφατα χρόνια.

Και οι κάτοικοι του Κάλβεχαβ, από όπου σαλπάρει το πλοίο για το Λίντχολμ δηλώνουν ότι φοβούνται για το μέλλον της πόλης τους που εξαρτάται από τον τουρισμό. «Η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα ωφελήσει την περιοχή και ούτε βέβαια θα προσελκύσει τους τουρίστες. Το αντίθετο» δηλώνει ο Κλάους, ιδιοκτήτης καντίνας στην περιοχή με τους μόλις 632 μόνιμους κατοίκους.

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πρώην κατάδικοι θα μπορούν να φύγουν από το νησί κατά τη διάρκεια της μέρας, θα πρέπει όμως να αναφέρουν τις κινήσεις τους στις αρχές και βέβαια να επιστρέψουν τη νύχτα.

Πηγή: reader.gr