Μετά από 72 χρόνια τέλος το ΠΡΟ-ΠΟ στην Ιταλία

Gazzetta team
Μετά από 72 χρόνια τέλος το ΠΡΟ-ΠΟ στην Ιταλία
Τίτλοι τέλους από τον προϋπολογισμό και για το Totocalcio, το ιταλικό ΠΡΟ-ΠΟ, που καταργείται μετά 72 χρόνια.

Ένα από τα πιο ισχυρά «θέσμια» της ιταλικής κοινωνικής ζωής, το Totocalcio, αντίστοιχο του δικού μας παλιού ΠΡΟ-ΠΟ, σύντομα θα πάψει να υπάρχει. Το οριστικό αντίο στο δημοφιλές αυτό στοιχηματικό παιγνίδι, μαζί με τα αντίστοιχα Totogol και «Il 9», δίνει η τροποποιητική διάταξη που θα προστεθεί στον νέο προϋπολογισμό του κράτους, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και αφορά στη μεταρρύθμιση των «αθλητικών διαγωνισμών προγνώσεων».

Πρόβλεψη της μεταρρύθμισης είναι η μετατροπή του παιγνιδιού αυτού, «που δεν έχει κινδύνους και δεν συνδέεται με τις παθολογίες των τυχερών παιγνίων», είναι η αντικατάσταση των τριών ομοειδών δελτίων με ένα άλλο, ενιαίο, προϊόν με μεγαλύτερες δυνατότητες κερδών.

Η αλήθεια είναι πως το παιγνίδι με το μυθικό «δελτίο της Sisal» από καιρού είχε αρχίσει να παρακμάζει, παραγκωνιζόμενο ιδίως από τα νέου στοιχηματικού τύπου παιγνίδια στο διαδίκτυο.

Η πορεία του Totocalcio ξεκίνησε στις 6 Μαΐου 1946, βασισμένο σε μία ιδέα του αθλητικογράφου της Gazzetta dello Sport, Μάσιμο Ντελα Πέργκολα, και σχετίζεται άρρηκτα με την ιστορία του ίδιου του δημοσιογράφου: Ο Ντέλα Πέργκολα είχε απομακρυνθεί από την εφημερίδα το 1938 καθότι Εβραίος και κατόπιν διέφυγε στην Ελβετία για να ξεφύγει από τους 'ρατσιστικούς νόμους' του φασιστικού καθεστώτος. Το Totocalcio, που αρχικά ονομαζόταν απλά Sisal γνώρισε αμέσως επιτυχία σε μία Ιταλία που μόλις είχε βγει από τον πόλεμο και ήθελε να επουλώσει τις πληγές του. Σύντομα, το παιγνίδι των προγνώσεων μετατράπηκε σε «πηγή ονείρων» για εκατομμύρια Ιταλούς που προσδοκούσαν εν μία νυκτί να πλουτίσουν.

Το δε 1993 ο αριθμός των συμπληρωμένων δελτίων του Totocalcio έφθασε στο ζενίθ του: στις 7 Νοεμβρίου του έτους αυτού (που συνολικά είχε αποδειχθεί το πιο προσοδοφόρο στην ιστορία του θεσμού) καταγράφηκε η μεγαλύτερη διάθεση χρημάτων, με 5 δισ. τοτινές λιρέτες (2.700.000 σημερινά ευρώ), για ένα κερδισμένο δελτίο του οποίου ο κάτοχος ακόμη παραμένει ανώνυμος. Στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους καταγράφηκε, επίσης, και η μεγαλύτερη διάθεση συνολικών κερδών στους νικητές, με 34.470.967.370 λιρέτες.