Το Obamacare και πάλι στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών

Gazzetta team
Το Obamacare και πάλι στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών
Οι Δημοκρατικοί δεσμεύθηκαν να προσβάλουν την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας που έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης που εισήγαγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μία απόφαση που ενθουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ, φανατικό πολέμιο του συστήματος που επέτρεψε την ασφάλιση πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών.

Εν μέσω των πανηγυρισμών του Τραμπ μέσω του Twitter, ο Λευκός Οίκος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο νόμος Ομπάμα παραμένει σε ισχύ, αφού η απόφαση θα εφεσιβληθεί μέχρι και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση που θα λάβουν οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Πέντε από τους εννέα δικαστές είχαν πάρει θέση το 2012, σε άλλη υπόθεση, υπέρ του Obamacare. Και αυτοί οι πέντε δικαστές διατηρούν τις θέσεις τους στο ύπατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εμβληματικός νόμος της προεδρίας Ομπάμα θεσπίσθηκε το 2010 και έδωσε πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας σε 20 εκατομμύρια Αμερικανών.

Από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποξηλώσει το μισητό στους Ρεπουμπλικανούς Obamacare.

Το 2017 ο Τραμπ υπέστη επώδυνη ήττα στο Κονγκρέσο, όταν η προσπάθειά του να διαλύσει το Obamacare απέτυχε παρά την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Τότε, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ήδη καταβεβλημένος από την ασθένειά του, έγραψε ιστορία όταν πήγε στο Κονγκρέσο για να καταψηφίσει με την χαρακτηριστική κίνηση του δείκτη του χεριού προς τα κάτω την ακύρωση του νόμου που επεδίωκαν οι Ρεπουμπλικανοί. Εκτοτε, οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν αδιάκοπα με φορολογικά μέτρα ή με προσφυγές στην δικαιοσύνη να στερήσουν εκατομμύρια Αμερικανών από την υγειονομική κάλυψη.

Η προχθεσινή απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας είναι καρπός αυτών των αδιάκοπων προσπαθειών.

Ο δικαστής Ριντ Ο'Κόνορ απεφάνθη επί προσφυγής που κατέθεσαν γενικοί εισαγγελείς, πολλές πολιτείες και ένας κυβερνήτης. Ολοι Ρεπουμπλικανοί. Στην απόφασή του κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός στο σύνολό του εξαιτίας της εξάλειψης από το Κονγκρέσο ενός προστίμου προς τα μη ασφαλισμένα πρόσωπα που δεν θα εγγραφούν στο ασφαλιστικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο ρεπουμπλικανικής φορολογικής μεταρρύθμισης τον περασμένο χρόνο. Αυτό το πρόστιμο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του νόμου, ο οποίος κατά συνέπεια πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός, σύμφωνα με τον δικαστή.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την λήξη της προθεσμίας εγγραφής στο σύστημα ασφάλισης για το 2019.

Φοβούμενοι ότι η είδηση θα αποθαρρύνει τους Αμερικανούς που είχαν αφήσει για την τελευταία στιγμή την εγγραφή τους, οι Δημοκρατικοί απηύθυναν από χθες συνεχείς εκκλήσεις προς τους συμπολίτες τους να εγγραφούν σήμερα τελευταία ημέρα.

«Προν το παρόν δεν υπάρχει καμία συνέπεια» της δικαστικής απόφασης, δηλαδή ο νόμος συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπεύθυνη της κυβέρνησης για τις ασφάλειες που απευθύνονται στους φτωχότερους και τους ηλικιωμένους, η Σίμα Βέρμα, αν και διορισμένη από τον Τραμπ.

Κυνική απόφαση

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την επίθεση των Ρεπουμπλικανών κατά του συστήματος υγείας και ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν αμέσως την απόφαση.

«Οι Ρεπουμπλικανοί φέρουν την πλήρη ευθύνη για μία κυνική απόφαση», έγραψε η Νάνσι Πελόζι, η οποία θα είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αλλωστε, η νίκη των Δημοκρατικών στην Βουλή κατά τις ενδιάμεσες εκλογές βασίσθηκε ακριβώς στην δέσμευση απέναντι στους πολίτες ότι θα προστατευθεί το σύστημα του Obamacare.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενεργήσει γρήγορα για να παρέμβη θεσμικά στην διαδικασία της έφεσης», υποσχέθηκε η Νάνσι Πελόζι.

Για τον επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, «εάν αυτή η φρικτή απόφαση διατηρηθεί από τα ανώτερα δικαστήρια, θα πρόκειται για καταστροφή για δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικών οικογενειών».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ