Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντά στο ερώτημα: «Ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος;»

Gazzetta team
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντά στο ερώτημα: «Ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος;»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας για τα μαθητικά του χρόνια, τις μαθησιακές επιλογές του και τους καθηγητές του στη διάρκεια εκπαιδευτικού φόρουμ στην πόλη Γιαροσλάβ με συμμετοχή 500 μαθητών και 150 καθηγητών, προέτρεψε τη νέα γενιά να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα, όχι απλώς για τα «χρήματα», αλλά για να δημιουργεί αποτέλεσμα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα γνωρίσματα που χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει πρόεδρος της χώρας.

«Πρόεδρος μπορεί να γίνει ο κάθε άνθρωπος κάθε επαγγέλματος, αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να αφιερώσει στην υπόθεση αυτή όλη του τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος σε όσους επιθυμούν να γίνουν πρόεδροι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κατά κανόνα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων γίνονται άνθρωποι, οι οποίοι έχουν είτε νομική είτε οικονομική παιδεία, ενδιαφέρονται για την κοινωνία και τους νόμους , καθώς και για τη συνεργασία με τους ανθρώπους».

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας το παράδειγμα μερικών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου όπως είπε πρόεδροι είναι φυσικοί, αλλά και άνθρωποι με άλλες ειδικότητες, επεσήμανε ότι, ανεξάρτητα από το επάγγελμα και τις γνώσεις που έχει ο καθένας, αυτός που επιλέγει ένα τέτοιο είδος δραστηριότητας «πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αφιερώσει τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του σ’ αυτή την υπόθεση την οποία επέλεξε». Αυτό είναι και το πρώτο γνώρισμα που πρέπει να διαθέτει κάποιος που θέλει να γίνει πρόεδρος.

Το δεύτερο ουσιαστικό γνώρισμα, που πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος πρόεδρος, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι να τηρεί την ιατρική αρχή ‘μη βλάψεις’. «Δεν μπορεί να γίνει καλός γιατρός ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν συναισθάνεται τον ασθενή του. Πρέπει να αγαπά τον ασθενή του, να μπαίνει στα προβλήματά του και να προσπαθεί να τα λύσει σαν να είναι δικά του προβλήματα. Αυτό ισχύει απόλυτα για τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και για τους προέδρους» είπε ο Πούτιν , παρατηρώντας ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι κάθε παιδί μπορεί να έχει φιλόδοξους στόχους, αλλά το γίνει κανείς πρόεδρος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κριτήριο επιτυχίας. « Ο Αϊνστάιν δεν ήταν κανένας πρόεδρος, ούτε αρχηγός κράτους. Εάν βάλετε το δάχτυλο σας σε κάποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη σήμερα και ερωτηθείτε ποιος είναι ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος εκεί, αμφιβάλλω αν θα το ξέρετε. Αλλά τον Αϊνστάιν τον γνωρίζουν όλοι, όλος ο κόσμος τον ξέρει», είπε ο Ρώσος πρόεδρος επεξηγώντας τις σκέψεις του στο ακροατήριο. Γι' αυτό συμβούλεψε του μαθητές να θέτουν στόχους συγκεκριμένους που να τους αρέσουν, λέγοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος για την προσωπική επιτυχία, από τον οποίο εξαρτάται η ευημερία της χώρας.

Εκτός όμως από τις απόψεις του για τα γνωρίσματα που πρέπει να διαθέτει κάποιος που θέλει να γίνει πρόεδρος ή πρωθυπουργός, ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε τους νέους να ασχοληθούν με τον επιχειρηματικό τομέα, όχι απλώς για να «συσσωρεύσουν χρήμα», αλλά για να αφήσουν ένα καλό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξαλειφθεί η ρετσινιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως απάτης.

«Εάν δημιουργείς ένα προϊόν, ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα μείνει για πάντα ή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα σε κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο. Μόνο τότε θα αντιληφθείς ότι δεν σπατάλησες την ζωή σου άδικα και όχι για τα λεφτά , για να βγάλεις χρήματα, τα οποία είναι άγνωστο τι θα τα κάνεις μετά», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος εκθέτοντας την δική του αντίληψη για το πώς πρέπει να ασκείται σήμερα στην Ρωσία η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ